Zelfrijdende Google-auto herkent handgebaren van fietsers

Zelfrijdende Google-auto herkent handgebaren van fietsers

08-07-2016 08:48 Laatste update: 27-04-2018 05:03

Google ontwikkelt een techniek waarmee zelfrijdende auto’s de bedoelingen en handgebaren van fietsers kunnen begrijpen.

Goed nieuws voor fietsers die vrezen dat zelfrijdende auto’s hen in de toekomst over het hoofd zien: Google werkt aan een systeem dat fietsers van alle soorten en maten in de gaten kan houden. “Onze sensoren detecteren handsignalen als een indicatie dat de fietser wil afslaan of wil oversteken”, schrijft Google in het nieuwste rapport rond zijn zelfrijdende auto (pdf).

“Fietsers maken vaak handgebaren ver voor ze afslaan, en onze software is ontworpen om signalen van fietsers te onthouden, om zo later beter te kunnen anticiperen op wat die fietser gaat doen”, aldus Google. Daarbij zet het bedrijf zijn machine learning-technologie in; software die steeds beter in staat is om objecten te herkennen naarmate het meer objecten ziet.

Daarom herkent de zelfrijdende auto van Google niet alleen de doorsnee tweewieler, maar duizenden soorten fietsen, van mountainbikes tot tandems en van eenwielers tot conference bikes, een soort Amerikanse variant op de bierfiets. Het systeem zou ook in het donker goed werken, en daarbij zijn snelheid aanpassen en zelfs bedacht zijn op fietsers die roekeloos rijden. Eerder leerden de auto’s van Google al om autonoom te toeteren, om andere weggebruikers te waarschuwen.

Eerder deze maand viel het eerste dodelijke slachtoffer door een zelfrijdende auto. Een Tesla-bestuurder vertrouwde teveel op de Autopilot-functie, die de auto op de snelweg deels zelfstandig op de baan houdt en afstand tot andere auto's bewaart. Volledig autonome wagens zoals die van Google zijn nog niet verkrijgbaar, dat duurt vermoedelijk nog tot minstens 2020. Zulke auto's moeten nog veel leren over alle mogelijke complexe verkeerssituaties, bovendien moeten tal van wetten worden aangepast op zelfstandig rijdende auto's.