Zo 3D-print je een jurk die te groot is voor de printer

Zo 3D-print je een jurk die te groot is voor de printer

12-04-2016 10:36 Laatste update: 27-04-2018 07:38

Designstudio Nervous System heeft een geniale manier gevonden om soepele jurken te ontwerpen en te 3D-printen

Simpel maar geniaal. Designstudio Nervous System heeft een fantastische manier gevonden om soepele jurken te ontwerpen en te 3D-printen. Het concept heet The Kinematic Dress. Designers Jessica en Jesse maakten een design op basis van een bodyscan en vertalen dit 'lichaam' middels zelfgeschreven algoritmes in een jurk die is opgebouwd uit duizenden driehoekige vlakjes die met scharnieren aan elkaar geschakeld zijn.

Een grote uitdaging was het printen van de jurk. Ze wilden de gehele jurk in één 'go' printen. De jurk was te lang om hem liggend - plat - te kunnen maken; dat paste niet in de printer. Ze kwamen met een simpele doch geniale oplossing: de jurk opgevouwen printen. In dit filmpje zie je hoe de jurk uit de printer komt.

De eerste, zwarte versie van The Kinematic Dress (2014) is opgenomen in de permanente collectie van Museum of Modern Art en Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum in New York. Begin dit jaar kwam een nieuwe versie van de jurk uit, van 1600 aan elkaar gescharnierde rode 'blaadjes', de Kinematic Petal Dress. Deze is gemaakt in opdracht van Museum of Fine Arts in Boston. Nervous System is ook verantwoordelijk voor het ontwerp van de 3D-geprinte zool van de New Balance hardloopschoen die als het goed is nog deze maand gelanceerd gaat worden.