Zo probeert Google met ads en video's ISIS-sympathisanten te beïnvloeden

Zo probeert Google met ads en video's ISIS-sympathisanten te beïnvloeden

08-09-2016 12:31 Laatste update: 27-04-2018 03:30

Google-denktank Jigsaw probeert wannabe-jihadisten met behulp van advertenties en YouTube zover te krijgen dat ze zich niet aansluiten bij ISIS.

Jigsaw plaatst advertenties naast zoekopdrachten die populair zijn onder ISIS-sympathisanten. Het gaat daarbij om zo'n 1700 termen, zoals 'fatwa voor de jihad in Syrië', namen van extremistische leiders en reisroutes naar het kalifaat.

De advertenties bij die zoektermen linken naar Arabische en Engelstalige YouTube-kanalen die video's vertonen die tegenwicht moeten bieden aan de propagandaverhalen van ISIS, schrijft Wired. Het gaat daarbij onder meer om verklaringen van voormalige extremisten die tot inkeer zijn gekomen en clips van imams die uitleggen dat ISIS' interpretatie van de islam verkeerd is.

"Het is een targeted advertentiecampagne", vertelt Yasmin Green, hoofd onderzoek en ontwikkeling bij Jigsaw, aan Wired. Het programma, de 'Redirect Method' geheten, is daarin behoorlijk effectief. Tijdens een pilot eerder dit jaar bleek dat Google-gebruikers vier keer zo vaak op een anti-ISIS-advertentie klikten dan op een 'normale' ad. Wie een link aanklikte, bleef bovendien veel langer naar de video kijken dan normaal. Binnen twee maanden slaagde Jigsaw er zo in om 300.000 mensen naar de anti-ISIS-YouTube-kanalen te lokken.

Vanaf deze maand zal Jigsaw het programma in Noord-Amerika ook gaan inzetten tegen gewelddadige rechtsextremisten.