Zo proberen drones en AI stropers te stoppen in Afrika

Zo proberen drones en AI stropers te stoppen in Afrika

22-05-2017 07:27 Laatste update: 26-04-2018 20:47

Het systeem moet stropers op beeld herkennen en ervoor zorgen dat ze nooit een wild dier bereiken.

De nonprofit milieu-organisatie Lindbergh Foundation zet al langer drones in om stropers en wildlife te monitoren. Nu gaat het nog verder om ze een hak te zetten, door kunstmatige intelligentie te gebruiken van het bedrijf Neurala. Daarmee maakt de computer onderscheid tussen olifanten, neushoorns en stropers op camerabeelden die een stille drone maakt. De beelden komen live binnen, ook 's nachts via een infraroodcamera.

De AI verwerkt de beelden direct en identificeert stropers, zodat ze zo snel mogelijk gestopt kunnen worden. Daarbij wordt ook een voorspellende analyse met software gemaakt van hoe de stropers en dieren zich zullen bewegen. Zijn er stropers gesignaleerd, dan worden er direct rangers op pad gestuurd om hen tegen te houden.

Neurala-ceo Max Versace spreekt van een 'geweldig voorbeeld van hoe kunstmatige intelligentie op een goede manier ingezet kan worden'. Eerdere tests met drones van de Lindbergh Foundation zouden ook al succesvol geweest zijn om het doden van bedreigde dieren te stoppen. Hieronder in de video is te zien hoe de drone met AI werkt.


Video: drijvende drone stijgt op uit het water