Zo werkt iDIN, de eigen DigiD van banken

Zo werkt iDIN, de eigen DigiD van banken

11-11-2016 13:17 Laatste update: 27-04-2018 01:57

De nieuwe manier om je online te identificeren, iDIN, is vanaf vandaag beschikbaar. Met iDIN, dat lijkt op DigiD, kun je makkelijker online producten kopen.

Identiteitsfraude is een groot probleem in Nederland. Mensen kopen bijvoorbeeld op naam van iemand anders spullen, maar laten het wel op hun adres bezorgen. Om identiteitsfraude te bestrijden, introduceerde de Betaalvereniging Nederland in samenwerking met de Nederlandse banken begin dit jaar iDIN, waarmee je jezelf bij websites kunt identificeren. De eerste test is succesvol afgerond, waardoor meer mensen binnenkort iDIN kunnen gebruiken. 

Als je inlogt met iDIN, vertelt je bank aan de betreffende website dat jij het ook daadwerkelijk bent. Dat kan de bank omdat de identiteit van klanten bij het openen van een rekening wordt gecontroleerd. Het inlogvenster van iDIN lijkt als twee druppels water op die van iDEAL. Dat is niet vreemd, want iDIN maakt gebruik van de technologie achter iDEAL.

Daarnaast maakt iDIN het mogelijk om persoonlijke gegevens met een derde partij te delen. Als je met iDIN inlogt bij een webshop, worden - als jij daarmee instemt - bijvoorbeeld je naam en adresgegevens automatisch ingevuld. Zo kun je sneller een product bestellen, meent de Betalingsvereniging. Klanten van ABN Amro, ING, Rabobank, SNS, ASN Bank, RegioBank en Triodos Bank kunnen gebruikmaken van iDIN. Onder andere de Belastingdienst, ONVZ Zorgverzekeraar en Youfone hebben de laatste tijd iDIN getest. 

Probleem oplossen

“Het aanmaken en onthouden van veilige toegangscodes op veel verschillende websites leidt bij veel mensen tot grote ergernis", zegt Piet Mallekoote, directeur van de Betaalvereniging. "Dat probleem lossen we op met iDIN.” De privacy van gebruikers wordt gewaarborgd, meent Mallekoote: “De klant kiest zelf om iDIN wel of niet te gebruiken. Bij ieder gebruik moet hij uitdrukkelijk goedkeuring verlenen voor het versturen van eventuele persoonsgegevens naar een acceptant. Daarbij ziet hij precies om welke gegevens de acceptant heeft gevraagd. Dat kunnen zijn naam, adres, leeftijd of geslacht zijn."

Daarnaast meldt de Betalingsvereniging dat bedrijven en organisaties voor het gebruik van iDIN eerst een contract met ABN, ING, Rabobank of SNS moet afsluiten. Ook benadrukt de vereniging dat iDIN-acceptanten geen toegang krijgen tot de financiële gegevens, zoals saldo- en transactiegegevens.