Zo wil Facebook je laten betalen voor artikelen

Zo wil Facebook je laten betalen voor artikelen

19-07-2017 10:12 Laatste update: 26-04-2018 19:14

Als je meer dan 10 artikelen van aangesloten media hebt gelezen op Facebook, moet je straks gaan betalen.

Dat zegt Campbell Brown, hoofd van de nieuwsdivisie bij Facebook, op de Digital Publishing Innovation Summit. De functie wordt bovenop de Instant Articles gebouwd, waarmee nieuwsberichten in een eigen scherm van Facebook op je telefoon of tablet worden getoond.

Met de betaalde dienst reageert Facebook op de kritiek van uitgevers, die stellen dat Facebook ervandoor gaat met een groot deel van de online advertentiegelden. Of de volledige inkomsten van de dienst ook naar uitgevers gaan, is vooralsnog niet bekend.

Paywall

"Een van de dingen die we horen tijdens onze gesprekken met kranten en uitgevers is dat ze een abonnementsdienst willen - dat ze een paywall in Facebook willen zien", zegt Brown. Hij noemt de dienst dan ook simpelweg een paywall. Zodra je tien Instant Articles hebt gelezen op Facebook kun je niet meer nieuwsberichten lezen voordat je betaalt. Het gaan dan om nieuwsberichten van media die meedoen aan de paywall. Als media er niet aan meedoen, blijven hun artikelen gewoon voor iedereen leesbaar - ongeacht of je wel of niet betaalt.

Kranten in zwaar weer

Facebook ligt al langer in de clinch met uitgevers. De advertentie-inkomsten van Amerikaanse kranten daalden volgens marktonderzoeker Pew Research Center in tien jaar tijd van 50 miljard naar 18 miljard, en dat komt onder andere door de opkomst van het internet. Google en Facebook slokken samen zo'n 20 procent van alle advertentiebudgetten wereldwijd op.