Zo wil Samsung je beweging in virtual reality laten voelen

Zo wil Samsung je beweging in virtual reality laten voelen

16-03-2016 09:03 Laatste update: 27-04-2018 08:08

Deze koptelefoon probeert VR nog levendiger te maken door elektronische signalen naar je oren te sturen.

Voor veel mensen is virtual reality in zijn huidige vorm al misselijkmakend genoeg, maar Samsung wil het nog wat erger maken. Samsungs Creative Lab heeft de Entrim 4D-koptelefoon ontwikkeld. Hiermee moet je VR daadwerkelijk gaan 'voelen', in plaats van alleen zien en horen.

De koptelefoon heeft nog een functie naast geluid overbrengen. Het apparaat stuurt namelijk elektrische signalen naar het gedeelte van je oor dat evenwicht en beweging reguleert. Daardoor denken je hersenen dat je écht beweegt in VR, ook als je gewoon stilzit.

Zeeziek

Een journalist van CNET probeerde de koptelefoon. "Het voelt alsof je beweegt", schrijft hij. "Maar het voelt ook alsof je zeeziek wordt. De beweging klopt niet met de video. Toen ik mijn hoofd naar links deed met een bocht mee, voelde ik een zwierende beweging. Alsof je heen en weer gaat op een boot, in plaats van op een racebaan rijdt." Volgens de hardware-ontwikkelaar Yoon Chiyuh is dat juist realistisch. "Als je in een auto zit, voel je je ook duizelig. Dat is hetzelfde."

Wanneer het prototype werkelijkheid wordt, is onduidelijk. Maar er moet dus nog wel wat gebeuren voordat je hem comfortabel kunt dragen.