Zo wil Slack de grootste zakelijke chatdienst worden

Zo wil Slack de grootste zakelijke chatdienst worden

16-12-2015 08:03 Laatste update: 27-04-2018 10:43

Communicatiedienst Slack lanceert een eigen 'app store' en een ontwikkelaarsfonds van 80 miljoen dollar.

Slack, de app waarmee teams met elkaar kunnen chatten, wordt momenteel door 2 miljoen mensen gebruikt, maar de dienst wil groeien. Daarvoor heeft het bedrijf een paar dingen aangekondigd op zijn blog. Bijvoorbeeld een nieuw fonds waarmee het 80 miljoen dollar investeert in bedrijven die Slack-apps of andere producten willen maken. Zo kunnen andere diensten beter met Slack gaan samenwerken. Het fonds wordt gesteund door partijen als Accel, Andreessen-Horowitz en Spark.

App store

Ook is er nu een Slack App Directory, een soort app store van Slack, waar momenteel al 160 apps staan om de mogelijkheden van de dienst uit te breiden. De App Directory is een manier waarop beheerders van een Slack-groep gemakkelijk naar toevoegingen kunnen zoeken om de dienst beter te maken.

Zo zijn er bijvoorbeeld apps als Howdy, een bot die aan medewerkers vraagt hoe ze vorderen met hun taken. De bot verzamelt antwoorden en rapporteert bij de leidinggevende. Dat bespaart weer tijd. Er zijn ook geinige alternatieven, bijvoorbeeld Giphy, waarmee je  gifjes naar elkaar kunt sturen. En over Howdy gesproken, de makers van die bot hebben een ontwikkeltool genaamd Botkit gemaakt. Daarmee kunnen ontwikkelaars simpelere bots maken dan voorheen.


Snelle groei

Slack groeit hard. De app bestaat nu twee jaar en heeft 570.000 betalende gebruikers, twee maanden geleden waren dat er nog 470.000. Vandaar dat ceo Stewart Butterfield, die eerder aan de wieg stond van fotodienst Flickr, het toevoegen van apps belangrijk vindt: "Mensen brengen uren op Slack door. Slack staat open tijdens het werken, dus het is de perfecte plek om die apps te hebben, want je bent er toch al." 

Slack is volledig gratis te gebruiken, maar dan wel met er een paar limieten, bijvoorbeeld dat je berichten na een bepaald aantal gewist worden. De totale waarde van het bedrijf wordt geschat op 2,8 miljard dollar.