Zo zien auto's jou binnenkort

Zo zien auto's jou binnenkort

09-02-2016 14:27 Laatste update: 27-04-2018 09:10

Deze slimme autocamera ziet voetgangers sneller dan menig mensenoog.

Wat als computers objecten even goed zouden herkennen als het menselijk brein dat kan? Dat was de onderzoeksvraag van wetenschappers van de University of California in San Diego. Het antwoord is hun zogeheten 'voetgangerdetectie-algoritme'. Een veel slimmer en sneller systeem in vergelijking met wat Google en Tesla op dit moment gebruiken, schrijft Engadget.

Elke seconde kan het twee tot vier keer mensen scannen. Dat is ongeveer even vaak als het mensenoog. Daarbij maakt het minder dan de helft fouten dan de huidige systemen. “Het verschil tussen een elegante stop of een plotselinge angstige rem.”

Truc: weten wat je niet hoeft te zien

Bijzonder is dat ze de camera hebben leren focussen. De lege weg en de grote blauwe lucht worden direct weggefilterd, zodat het systeem zich direct op het voetgangersgebied kan storten. Dit bespaart rekenkracht en zorgt voor snellere resultaten. Helemaal volmaakt is het nog niet, want het ziet ook stilstaande brievenbussen als personen.

De toekomst voor dit systeem is, natuurlijk, de zelfrijdende auto, maar volgens de onderzoekers kan het ook een plek krijgen in beveiligingscamera’s en robots.