Zo ziet internet in Nederland eruit

Zo ziet internet in Nederland eruit

25-02-2018 07:41 Laatste update: 26-04-2018 13:33

Daan Veerman maakt het dataverkeer dat onzichtbaar voorbijraast en opgeslagen wordt in gigantische opslagloodsen zichtbaar in dit kunstproject.

De cloud, die drijft helemaal niet boven ons in de hemel, zoals je van een wolk mag verwachten. Internet hangt niet in de lucht. Het tegenovergestelde is waar: data beweegt door de grond. Daan Veerman laat dat letterlijk zien door de route van een e-mailtje zelf af te leggen.

De infrastructuur van internet in Nederland wordt door Daan Veerman aan een analyse onderworpen. Het wereldwijde web start bij de zee, of eigenlijk op de zeebodem, waar de internetkabels aan land komen. Via Internet Exchanges bereiken ze de datacenters. Met een mini-exhibitie, een boek, een serie maquettes en een video-installatie onder de naam Bringing down the cloud laat ontwerper Daan Veerman zien hoe internet door ons land beweegt.

Route van een e-mail lopen

Veerman maakt het virtuele fenomeen fysiek tastbaar door zelf de route van een e-mail af te leggen. Dat doet hij door een touw vast te binden aan zijn laptop, de bron van zijn digitale brief. Met een rol touw aan zijn been wandelt hij de route die zijn e-mail aflegt. Daarbij legt hij de weg vast met een camera op een selfiestick ter lengte van een lantaarnpaal, zodat haast Google Earth-waardige beelden ontstaan.

De video heeft de biologerende kracht van het uit het raam van de trein of auto kijken; een bewegend behangetje waarlangs je gedachten rustig meekabbelen. Tegelijkertijd verwacht ik steeds dat zijn been aan het touwtje onder hem vandaan getrokken wordt omdat een auto het touw heeft opgepikt. Een interessante manier om ons te doen inzien dat data wel degelijk fysieke ruimte inneemt. En tegelijkertijd een voorbeeld van hoe het beroep ontwerper zich losworstelt van het object. Design draait steeds meer om betekenis.