Zo ziet warmte eruit

Zo ziet warmte eruit

14-01-2017 16:13 Laatste update: 27-04-2018 00:24

Deze installatie laat je energie ervaren met allerlei zintuigen. Je ziet uit je eigen hand stroompjes opstijgen.

Elektriciteit, wifi, geluid, de meeste vormen van energie zijn voor ons onzichtbaar. De installatie In Flux brengt daar verandering in en laat zien hoe wonderschoon energiegolven zijn. Een warme lamp, een camera, een projectiescherm en een ouderwets aandoende spiegel, dat is wat er nodig is om energie te laten zien. De spiegel blijkt een wetenschappelijk instrument dat in de expositie van Dutch Invertuals terecht is gekomen.

Het is een fotografisch apparaat dat werkt met Schlieren-optica, een techniek die verschillen in luchtdichtheid laat zien, zodat thermische energie zichtbaar wordt. Plaats een boven de lamp opgewarmd voorwerp tussen de Schlieren-spiegel en camera, en je ziet op het scherm spookachtige flarden verschijnen. Nog bevreemdender wordt het als je uit je eigen warme hand stroompjes ziet opstijgen. 

Roos Meerman

Met de opstelling In Flux visualiseert Roos Meerman de verborgen energetische stromen die ons voortdurend omringen. Wifi, 4G, radio, denk er maar eens over na hoe dat eruit gaat zien. En of je het wel wilt weten.

Roos Meerman timmert flink aan de weg tussen technologie en ontwerp. Ze won in 2014 een New Material-award, een Ontwerp en Innovatie Prijs Gelderland, Bio Art and Design Award 2016 en is genomineerd als Radicale Vernieuwers van Nederland 2016 en wordt gesteund door het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie. Houd haar in de gaten, want ze gaat ons meer wonderlijks laten zien.