Zombie-uitbraak op Lowlands

Zombie-uitbraak op Lowlands

22-08-2017 14:05 Laatste update: 26-04-2018 18:12

Op Lowlands brak een zombie-epidemie uit. En dan hebben we het niet over mensen met slaaptekort.

Mooie manier om gaming in te zetten voor serieuze zaken. De 25e editie van Lowlands stond in het teken van wetenschap. Voor de derde keer deden onderzoekers experimenten met de festivalgangers. Zo is er een gezondheidsonderzoek gedaan in de vorm van een virtuele zombie game. Bezoekers van het festival downloaden de LowlandZ zombie app, die helaas voor ons niet-geïnfecteerden alleen op het festivalterrein in Biddinghuizen werkte.

Hoe verspreidt een epidemie zich onder mensen? Dat is wat onderzoekers van GGD Flevoland & Amsterdam, RIVM en Vrije Universiteit Amsterdam door middel van een virtuele epidemie onderzochten. Games for Health Projects ontwikkelde daartoe de game. Projectleider Chris Elschot van GGD Flevoland: “Eigenlijk begon dit idee tijdens de Pokémon Go-gekte. Je speelt een leuk spel en tegelijkertijd verzamelen we data waarmee we onderzoek doen naar de verspreiding van infectieziekten. We kwamen al snel op het idee van een virtuele zombie-epidemie.”

Zo lang mogelijk onbesmet blijven

Voor de spelers is het duidelijk wat ze moeten doen, ook als je geen fan van de serie The Walking Dead bent: je moet zo lang mogelijk onbesmet blijven. Deelnemers raken besmet als ze te dichtbij een zombie komen. Ben je eenmaal geïnfecteerd dan word je een zombie met maar één doel; zoveel mogelijk andere zombies creëren door mensen te infecteren. De wetenschappers onderzoeken hoe lang het duurt voordat er een epidemie ontstaat en hoe de infectiehaarden verlopen.

“Er zijn veel wiskundige modellen ontwikkeld voor epidemieën. Deze modellen bevatten een aantal aannames die we nader willen onderzoeken met dit experiment. Daarmee proberen we de modellen te valideren en te verbeteren”, aldus hoogleraar Sandjai Bhulai van de VU. Don Klinkenberg van het RIVM vult aan: “Eén van de aannames gaat bijvoorbeeld over welke mensen veel en weinig contacten maken. Dit baseren we op eerdere uitbraken: we kijken wie geïnfecteerd werden en herleiden daarmee wie met wie contact hadden. Hoe goed dat werkt kunnen we nu eens echt onderzoeken, want in de zombie-epidemie zien we allebei: alle contacten én wie geïnfecteerd wordt.”