Zuckerbergs maken wetenschappelijke zoekmachine gratis

Zuckerbergs maken wetenschappelijke zoekmachine gratis

24-01-2017 14:13 Laatste update: 26-04-2018 23:53

Het goede doel van Mark Zuckerberg en zijn vrouw Priscilla Chan maakt de toegang tot een wetenschappelijke zoekmachine gratis.

Het Chan Zuckerberg Initiative heeft wetenschappelijke zoekmachine Meta overgenomen. De liefdadigheidsorganisatie wil elke kind gelijken kansen geven en het menselijk potentieel op die manier vergroten. De overname van Meta is de eerste grote investering van de organisatie, waaraan Zuckerberg uiteindelijk het gros van zijn miljardenvermogen wil doneren.

Meta maakt ruim 26 miljoen wetenschappelijke onderzoekspapers doorzoekbaar aan de hand van een algoritme met kunstmatige intelligentie. De zoekmachine wordt niet direct gratis: eerst wil het Chan Zuckerberg Initiative de zoekmachine nog verbeteren. Meta onderscheidt zich door onafhankelijkheid van zoekmachine-optimalisatie (SEO). Ook onduidelijk geschreven teksten zouden door de zoekmachine gevonden worden en citaten en auteurs van verschillende bronnen worden zo aan elkaar gekoppeld.

Kennis voor iedereen

“In het vervolg is het niet ons doel om te verdienen aan de data en functionaliteit van Meta, maar om diegenen die ze het meeste nodig heeft in alle sectoren wereldwijd te voorzien”, zegt Meta-CEO Sam Molyneux. De voorzitters voor wetenschap en technologie Cori Bargmann en Brian Pinkerton, van de Chan Zuckerberg Initiative zien tal van toepassingen voor Meta.

“Een onderzoeker kan Meta gebruiken om nieuwe technieken voor het begrip van kransslagaderziekte te vinden; een afgestudeerde student kan zien dat twee verschillende ziekten het immuunsysteem op een zelfde manier activeren”, zeggen Bargmann en Pinkerton. “Op de lange termijn kan het worden uitgebreid naar andere kennisgebieden, bijvoorbeeld door leraren beter op de hoogte te houden van de ontwikkeling van de wetenschap om zo beter te begrijpen hoe kinderen leren.”