Zuid-Korea: verplicht computers uit op vrijdagavond

Zuid-Korea: verplicht computers uit op vrijdagavond

23-03-2018 08:25 Laatste update: 08:26

Overwerken in Zuid-Korea kan bizarre vormen aannemen. De overheid wil nu op vrijdagavond om 19.00 uur de computers uitzetten.

In Zuid-Korea lijken ze er geen genoeg van te krijgen: werken. Een werknemer in Zuid-Korea werkt zo'n 2069 uur per jaar, aldus de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in 2016. Dat is ruim 500 uur meer dan in Nederland. Alleen Mexicanen werken meer uren per jaar.

Geen wonder dat het bestuur van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul nu heeft besloten om deze werkdruk terug te dringen. Volgens de BBC gaat de lokale overheid vanaf 30 maart alle computers van zijn werknemers vanaf 20.00 uur uitzetten op vrijdagavond. In april gaan de maatregelen nog verder: dan zal elke tweede en vierde vrijdag de computer 'al' om 19.30 uur worden afgesloten. Vanaf mei zal het zelfs elke vrijdag om 19.00 uur einde verhaal zijn.

Meerderheid wil langer door

Volgens de lokale overheid kunnen sommige medewerkers een uitzondering krijgen onder speciale omstandigheden. 67,1 procent van de medewerkers heeft om deze uitzonderingspositie gevraagd. Het is niet bekend hoeveel mensen ook langer door mogen werken.

Aan het begin van deze maand was er al een andere regeling om de Zuid-Koreanen van hun werk af te krijgen. De president kondigde aan dat een werkweek niet langer 68 uur, maar 52 uur mocht duren. Dat wil zeggen dat er voortaan nog 'maar' 12 uur mag worden overgewerkt in plaats van 28.

Voorlopig gelden deze tijden nog wel alleen voor bedrijven groter dan 300 medewerkers. Vanaf 2020 gaat de nieuwe wet ook gelden voor bedrijven boven de 50 medewerkers.