Zwitsers ontwerpen hybride vliegtuig-trein

Zwitsers ontwerpen hybride vliegtuig-trein

11-07-2016 11:33 Laatste update: 27-04-2018 05:03

Vervelend dat je op het vliegveld moet overstappen op de trein? Een hybride vliegtuig-trein gaat mogelijk uitkomst bieden.

De Clip-Air is een modulair vervoermiddel, waarbij de transportmodule eenvoudig losgekoppeld kan worden van de lading. Na de landing van het vliegtuig worden de vleugels van de capsule met passagiers gehaald. Die kunnen dus rustig blijven zitten terwijl hun module verdergaat als trein, metro of bus - net wat het beste uitkomt.

"Met de Clip-Air leggen we de fundamenten voor de luchtvaarttechnologie van morgen", menen de Zwitserse ontwerpers. Volgens hen heeft een hybride vliegtuig-trein tal van voordelen: het vervoermiddel zou niet alleen beter aansluiten op onze behoeften, maar ook nog energiezuiniger zijn. Elke capsule kan maximaal 30 ton dragen of 450 passagiers dragen. Dat is te vergelijken met een Airbus A320.

Nog 40 jaar wachten

Wie graag met de Clip-Air op reis wil, moet nog wel even wachten. Volgens het Zwitserse consortium achter de Clip-Air gaat het nog minimaal 40 jaar duren voordat het voertuig met drie capsules klaar is. De vraag is zelfs of het voertuig überhaupt ooit wel zal worden gebouwd. Om te beginnen ontwikkelt het consortium daarom in de komende vijf tot tien jaar een prototype ter grootte van een privévliegtuigje. Over tien jaar willen de Zwitsers gaan bouwen aan een versie die 150 passagiers kan vervoeren.