Zwitserse horlogemaker bouwt handtekeningmachine

Zwitserse horlogemaker bouwt handtekeningmachine

23-04-2018 09:54 Laatste update: 26-04-2018 12:00

Horlogemerk Jaquet Droz maakte een apparaat dat mechanisch met een gewone pen je handtekening elke keer perfect kan zetten. Hij kost ruim 367.000 dollar.

Het Zwitserse horlogemerk Jaquet Droz bestaat al 280 jaar (en toch had ik nog nooit van ze gehoord). Om dat wat ruchtbaarheid te geven, ontwikkelden ze een mechanische handtekeningzetmachine. Voor het maken van het apparaat hebben ze de tijd genomen, want de ontwikkeling begon in 2014.

Pierre Jaquet-Droz maakte eerder al mechanische objecten (zogenaamde automatons) om het publiek te verrassen. Maar die waren niet in de binnenzak mee te nemen om indruk mee te maken als je een contract ondertekent. 

367.500 dollar

Wie 367.500 dollar op de plank heeft liggen, kan het apparaat bestellen. Daarbij lever je ook je handtekening in, want elke handtekening wordt handmatig aan de machine geleerd. Eén keer opwinden van het mechaniek resulteert in twee keer een handtekening zetten. 

Voor de uitstraling kan de gebruiker zelf kiezen wat voor unieke decoratieve elementen hij wil toevoegen. Het familiewapen, de vlag van de criminele organisatie waar hij bij behoort, een koddige spreuk voor de ontvanger van een uniek kado. Het kan allemaal. Dat mag je natuurlijk wel verwachten voor dat geld.