NLziet is vernieuwd, en zowaar aantrekkelijk

NLziet is vernieuwd, en zowaar aantrekkelijk

13-04-2015 18:35 Laatste update: 28-04-2018 00:38

NLziet was tot nu toe het lelijke eendje onder de on-demand-diensten. Met een update van de iOS-app verandert er veel.

In het verleden heb ik me flink geërgerd over NLziet. De belofte klinkt namelijk al sinds de start in de zomer van 2014 dat NLziet dé on-demand-dienst van alle Nederlandse zenders moet worden. Maar nu toe was het vooral een soort digitale verzuiling, klaagde ik in oktober al in Bright Ideas. “Ik wil geen drie interfaces in één. Ik wil Nederlandse tv-programma’s in hd terugkijken, meer niet. Zo moeilijk moet dat toch niet zijn?”

Vandaag zijn mijn gebeden (oké, klachten) verhoord, met een grote update van de iOS-app. De drie interfaces in één zijn verdwenen, en maken plaats voor een app met een heldere interface. Eerste voordeel van de nieuwe app is dat je niet hoeft in te loggen om te zien wat NLziet nou eigenlijk is. Dat was voorheen wel zo, waardoor de app voor nieuwe gebruikers enkel een inlogscherm was.

Best aantrekkelijk
Nu kan je de nieuwe interface direct bekijken, en zie je dat de nadruk veel meer op de programma’s ligt. Ja, er is nog steeds een onderscheid tussen de programma’s van NPO, RTL en KIJK (de SBS-zenders). Maar dat zie je alleen maar terug in de labeltjes links in beeld. De programma’s zelf staan horizontaal weergegeven en je scrolt er makkelijk langs. Een druk op het label van NPO, RTL of KIJK brengt je naar een overzicht met uitgelichte programma’s van de betreffende omroep of zender. En ook de zoekfunctie werkt sneller en completer dan voorheen.

Dat alles oogt nu allemaal hetzelfde, ongeacht wie het programma gemaakt heeft. Dat is de belangrijkste verandering van NLziet, dat nu veel meer aanvoelt als één vloeiend en volwassen geheel. Stop je nu op je iPad met kijken, kijk je op je iPhone door waar je gebleven was. Chromecast-ondersteuning was er al, maar die werkt nu beter want het gekoppelde apparaat is na het starten van een aflevering niet meer nodig. Airplay-ondersteuing komt eraan, en aan een Android-versie van NLziet wordt gewerkt. Zo is NLziet, ik geloof bijna niet dat ik het schrijf, maar opeens best aantrekkelijk.

De valse start van NLziet