Ruim kwart kinderen onderbouw mag alleen op internet
Bright Kids

Ruim kwart kinderen onderbouw mag alleen op internet

maandag 30 oktober 2017 11:13

Ruim een kwart van de kinderen tussen 6 en 9 jaar oud mag alleen op internet én alles doen wat ze willen.

Meer dan de helft van de Nederlandse jongeren tussen de 6 en 9 jaar oud zit gemiddeld een uur per dag online. Ruim 70 procent moet zich daarbij houden aan spelregels die hun ouders voor hen hebben opgesteld. Dat blijkt uit een onderzoek dat het bureau Qrius heeft uitgevoerd onder 776 ouders en evenveel kinderen in de leeftijd van 6 tot 9 jaar. Opdrachtgever voor het onderzoek was het securitybedrijf Kaspersky Lab, dat natuurlijk allerhande producten aanbiedt waarmee kinderen veilig online kunnen.

22 procent van de kinderen doet wel eens dingen op het internet die hun ouders niet mogen weten, zo vertellen de kinderen zelf. Het gaat daarbij met name om het bekijken of zelf online zetten van ‘ongeoorloofde’ video’s.

'Reden tot zorg'

Volgens Paul Sikkema, onderzoeksleider van Qrius, is er reden tot zorg over de 28 procent van de kinderen die zonder begeleiding van de opvoeders online mag en voor wie geen regels gelden. “Het onderzoek leert ons dat kinderen grenzen willen verleggen en dat 40% van de kinderen zelf nog niet helemaal begrijpt wat allemaal mogelijk is in de digitale wereld.”

Volg ook onze rubriek Bright Kids

Maarten is op hoofdredacteur Erwin na de meest ervaren internetjournalist in de Bright gelederen. Hij heeft voor vrijwel alle grote sites gewerkt en doet dat nog steeds trouw bij Bright. Zijn hobby's zijn slapen en chocola eten.

Nieuwsbrief