'Amazon vernietigt meer banen dan het schept'
Bright Business

'Amazon vernietigt meer banen dan het schept'

dinsdag 05 december 2017 13:43

Hoewel de werkgelegenheid bij Amazon flink groeit, daalt de totale werkgelegenheid in de Amerikaanse retailsector wel door de webwinkelreus.

Dat blijkt uit een analyse van Quartz van de Amerikaanse retailmarkt. De werkgelegenheid bij winkels in sectoren waarmee Amazon concurreert, zoals boekwinkels, daalt dit jaar met 1 procent. Dat komt neer op 170.000 verdwenen banen. Daar staan wereldwijd 146.000 nieuwe banen bij Amazon tegenover. Netto betekent dat er ten minste 24.000 arbeidsplaatsen verloren gingen, concludeert Quartz.

Door de schaalgrootte kan Amazon efficiƫnter werken. Daarnaast zet het bedrijf op grote schaal robots in. In totaal zette Amazon dit jaar naar schatting 75.000 nieuwe robots aan het werk.

Door de komst van de robots veranderen de werkzaamheden die de Amazon-medewerkers van vlees en bloed uitvoeren. Zo werden verscheidene werknemers omgeschoold om robots in de gaten te houden die hun werk hebben overgenomen. De werknemers moeten ingrijpen als er iets misgaat en er bijvoorbeeld voor zorgen dat de robots voldoende plastic bakken hebben om te kunnen opstapelen.

In onderstaande video kijk je in 360 graden rond in een Amazon-magazijn, waar mensen en robots samenwerken om alle pakjes op tijd bij de juiste bestemming te krijgen.


'Wereldwijd 800 miljoen banen op de tocht door robots'

Maarten is op hoofdredacteur Erwin na de meest ervaren internetjournalist in de Bright gelederen. Hij heeft voor vrijwel alle grote sites gewerkt en doet dat nog steeds trouw bij Bright. Zijn hobby's zijn slapen en chocola eten.

Nieuwsbrief