Duurtest Citroën C3: ConnectedCAM getest
Duurtest

Duurtest Citroën C3: ConnectedCAM getest

woensdag 13 december 2017 10:06

We rijden deze week met de blitse nieuwe Citroën C3 met ingebouwde dashcam. Rutger maakte wat plaatjes met het apparaat.

In Rusland lijkt iedereen zo'n beetje met een dashcam te rijden, getuige de compilaties op Youtube. In Nederland is het nog geen ingeburgerd fenomeen. Dat is ook wel begrijpelijk gezien de veel lagere mate aan gekkigheid op de wegen hier. Bovendien moet je óf een middagje snoeren trekken achter de bekleding, of tegen snoeren aankijken als je achter het stuur zit. Citroën heeft in haar C3 een ingebouwde dashcam die alleen de kenner zal spotten. De camera staat continu aan, maar slaat niet alles op. Bij een ongeluk slaat hij vanzelf de 30 seconden voor en de minuut na het ongeluk op. Daarnaast kun je zelf op de knop van de dashcam drukken om een opname te maken. Eén keer klikken is een foto, iets langer vasthouden is een filmpje van 20 seconden. 

De filmpjes kun je van het apparaat halen met een USB-snoertje, of met een app. De app verbindt via een zelf opgezet wifi-netwerk. Dat is even pielen in het begin, maar daarna verbindt het apparaat automatisch. De videobeelden zijn Full HD en van aardige kwaliteit. Het lukt me echter meestal niet om kentekens van andere weggebruikers te lezen. Als ik stilsta gaat dat wel (zowel film als foto), in beweging wordt het een vage toestand. 

De video krijgt een tijd en datumstempel en laat ook zien op welke coördinaten je rijdt en hoe hard je dat doet. 

De ConnectedCAM is een leuk speeltje en kan bij een ongeluk heel zinvol zijn om de boel af te handelen met de verzekeraar. Voor vakantievideo's is het ook een leuk perspectief om toe te voegen. Als Citroën een paar dingen toevoegt zou ik op mijn volgende auto ook een ConnectedCAM willen. Ik zou wel graag een timelapse van een reis willen hebben, leuk voor de vakantievideo of de Duurtest-video's.

Het zou makkelijker moeten zijn om de video's er af te halen: je moet nu in de auto zitten en video voor video selecteren welke je wilt hebben. Downloaden gaat langzamer dan je zou verwachten via een dedicated wifi-netwerk. Als laatste zou het apparaat nog wel iets meer geïntegreerd mogen zijn in het infotainmentsysteem. Ik kan het alleen bedienen via een app op de telefoon, niet in de auto zelf.

Rutger is sinds 2006 de meest noordelijke blogger van Bright. Hij schrijft graag het verhaal achter het verhaal. Hij doceert conceptontwikkeling op de Academie voor Popcultuur en werkt als freelance ideeënman en verhalenmaker.

Nieuwsbrief