Vraagtekens bij nieuwe Ambient Mode in Samsung-tv's
Commentaar

Vraagtekens bij nieuwe Ambient Mode in Samsung-tv's

donderdag 08 maart 2018 21:41

Een softwaretrucje moet Samsungs nieuwe tv's transparant doen lijken. David heeft er zijn bedenkingen bij.

Samsung heeft woensdag in New York zijn nieuwe QLED-tv's gepresenteerd. Dankzij de nieuwe Ambient Mode in de tv's lijken ze bijna onzichtbaar, omdat de schermen schijnbaar transparant zijn geworden. Dat werkt als volgt. Voordat je je tv ophangt, neem je een foto van de muur waar hij komt te hangen. Je hangt de tv op en kiest in Ambient-modus de foto van de muur als achtergrondbeeld. Opeens lijkt je nieuwe Samsung-tv transparant en blijft er slechts een bescheiden schermrandje over.

Ambient Mode projecteert een virtuele schaduw van de schermrand op de achtergrondfoto zodat het net echt lijkt en de tv in de achtergrond lijkt op te gaan. Je kunt je virtuele tv-muur ook nog pimpen met wat effecten, zoals een weerbericht. Mijn eerste reactie op het zien van de foto's was 'Wow, dit is briljant', maar na een minuut kwam de scepsis naar boven. Ik moet de tv natuurlijk nog met eigen ogen zien, maar ik heb nu al twee grote vraagtekens bij dit idee.

Veranderende lichtinval

De eerste is esthetisch. Op Samsungs marketingfoto's zien de schermen er als kristalhelder, transparant glas uit. Maar terwijl ik dit thuis schrijf, heb ik alle tinten grijs al voorbij zien komen op de witte muur achter mijn tv, vanwege het voortdurend veranderen van het zonlicht in mijn kamer. Kortom, zodra er een wolk voor de zon verschijnt, zou mijn nieuwe Samsung-tv in Ambient Mode een fel witte gestucte muur zijn die nogal uit de toon valt.

De Ambient Mode past zich volgens Samsung aan de hoeveelheid licht in de kamer aan, doordat de tv een lichtsensor heeft. Maar Ambient Mode past zich niet aan de kleur van het licht aan.

's Avonds heb ik vaak sfeerverlichting aan in de kamer die ik met de Philips Hue-lampen creĆ«er. Die lampen kan je zelfs laten meekleuren met de actie op de tv. Iets vergelijkbaars kan Samsungs Ambient Mode niet.

Stroomgebruik

Mijn tweede vraagteken gaat over het energieverbruik. Ambient Mode wordt automatisch uitgezet naar verloop van tijd en zou 'slechts' 40 tot 50 procent stroom verbruiken in vergelijking met het kijken naar tv-zenders. Dat is wat mij betreft 40 tot 50 procent teveel in een tijdperk dat we alle zeilen moeten bijzetten om de planeet voor een klimaatramp te behoeden.

De nieuwe televisies zouden overigens wel het beeldscherm uitschakelen op het moment dat de televisie geen mens in de buurt van de televisie registreert. Verlaat je het huis dan zorgt geofencing op je smartphone ook dat het beeldscherm uitgeschakeld wordt.

Ambient Mode is overigens een vervolg op Samsungs design-tv The Frame van vorig jaar, die je het idee gaf dat er een ingelijst kunstwerk aan de muur hing. Samsungs doel is om de tv minder dominant aanwezig te laten zijn in je interieur.

Maar of dat met de Ambient Mode overtuigend lukt, valt dus te betwijfelen.

We bekijken de nieuwe Samsung-tv's volgende week in het echt. Volg ons op YouTube.

Lees meer artikelen in de rubriek Commentaar

David schrijft al sinds jaar en dag voor Bright en heeft het voorrecht de meeste gadgets te reviewen voor de enige echte Uitpakparty. Van alle gadgets houdt David het meest van robotica en hij heeft een voorliefde voor wetenschap in al zijn facetten.

Nieuwsbrief