OK Glass, roep mijn robot

OK Glass, roep mijn robot

04-12-2013 18:11 Laatste update: 28-04-2018 08:53

Je kunt ondertussen beter vragen wat Google eigenlijk niet doet: het bedrijf gaat nu ook al robots maken.

Google is een bedrijf met een missie: alle kennis en informatie makkelijk doorzoekbaar maken. Daarnaast heeft het bedrijf wat hobby's, zoals Google Glass en zelfrijdende auto's. En natuurlijk Android, dat tot begin dit jaar onder leiding stond van Andy Rubin. De man vertrok, Chrome-hoofd Sundar Pichai nam de leiding over en Rubin verdween naar de achtergrond.

In een interview met The New York Times wordt duidelijk dat Rubin al die tijd niet heeft stilgezeten. Achter de schermen heeft hij gewerkt aan de nieuwe robot-divisie van Google. Ja echt, Google gaat robots ontwikkelen. Rubin heeft Google-bazen Sergey Brin en Larry Page ervan overtuigd dat robots de moeite waard zijn en de mannen zijn overstag gegaan. Google heeft dit jaar al zeven bedrijven gekocht die iets met robotica doen. Rubin, die zijn carrière in de robotica begon, gaat het project leiden.

Dat klinkt als een nieuw Google X project, de divisie van Google waar toekomstperspectief als de zelfrijdende auto en Glass worden ontwikkeld. Bij Google X wordt ruim de tijd genomen, de ontwikkeling van zowel Glass als de zelfrijdende auto's zijn al jaren in het openbaar te volgen. Maar Rubin heeft haast en denkt dat we zijn robots eerder vroeger dan later gaan zien. De insteek voor korte termijn is pragmatisch: robots maken die de vele repetitieve dingen die we dagelijks doen kunnen overnemen.

Rubin verwijst naar ruitenwissers. Die gaan tegenwoordig automatisch aan en je vergeet daardoor eigenlijk dat ze er zijn. Zo moeten zijn robots ook worden. Volgens Rubin zijn daar zijn nog wel wat technische doorbraken voor nodig, vooral op het gebied van software en sensoren. Met de hardware, zoals beweeglijke handen en armen, zit het wel snor.

Wat de ontwikkeling betreft, wijst Rubin naar de zelfrijdende auto's. Google werkt daar pas sinds 2009 aan, maar in die relatief korte tijd is het plan van onmogelijk en ongelooflijk ontwikkeld tot logisch en levensvatbaar. De eerste robots van Google zijn waarschijnlijk nog niet voor consumenten bedoeld, maar kunnen bijvoorbeeld helpen in fabrieken en magazijnen.