Olympische Spelen in 16 keer HD-kwaliteit
Nieuws

Olympische Spelen in 16 keer HD-kwaliteit

dinsdag 24 juli 2012 11:16

De BBC zendt de Olympische Spelen in een paar steden uit in 8K: 16 keer het aantal pixels als het huidige full hd.  

De Olympische Spelen zijn de komende weken op een paar plekken ter wereld te zien in de superscherpe beeldkwaliteit 8K Ultra HD. In Nederland kan je het grootste sportevenement ter wereld op meerdere zenders in hd-kwaliteit bekijken. Maar de Britse publieke omroep stuurt naar een aantal theaters 16 keer scherpere beelden dan het huidige hd door. 

Om 8K te kunnen zien zijn professionele beeldschermen nodig die alleen in een paar bioscopen ter wereld staan. De BBC streamt in 8K naar Londen, Bradford, Glasgow, Tokyo en Washington. De vraag naar theaterkaarten zou volgens de BBC erg groot zijn. 

De beeldresolutie van 8K bedraagt 7680 x 4320 pixels. Bij het huidige HD is dat 1920 x 1080. Het verschil: 33 miljoen versus 2 miljoen pixels. De beelden gaan via glasvezel met 70 Mbit per seconde de wereld over. Daarbij wordt het beeld voorzien van 22.2 Dolby Surround-geluid. 

Voor consumenten is 8K nog jaren ver weg, maar de eerste 4K-tv's worden wel binnenkort verwacht. In Zuid-Korea is LG bijvoorbeeld vorige week gestart met de verkoop van zijn 4k-tv 84LM9600. We zagen dit model - zie de foto bij dit artikel - tijdens een LG-presentatie eind mei in Monaco en waren onder de indruk. De Koreaanse fabrikant noemt dit trouwens uhdtv, ultra hd. Die term kan mogelijk uiteindelijk voor zowel 4k als 8k gaan gelden. Maar de BBC gebruikt dan weer de term Super Hi Vision voor de 8k-beeldresolutie.

Het kan nog jaren duren voordat 4K interessant is voor live tv in de huiskamer, laat staan 8k. In 2007 zagen we in Amsterdam al de eerste live 4k-uitzending via glasvezel.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Nu weet ik het zeker, de BBC is de aller beste omroep ter wereld.

 

Bij een Olympische spelen heb ik liever 100 of 200 fps. Kun je eindelijk eens zien dat Kromowidjojo als eerste aantikt.

 

De BBC heeft Super Hi Vision niet verzonnen, dat heeft de Japanse omroep NHK gedaan (of tenminste heeft die omroep het eerder gebruikt).
Op de internationale vakbeurs voor de "contentindustrie" IBC in de RAI heeft NHK die technologie een paar keer gedemonstreerd. Ik was onder de indruk!
Maar goed van de BBC dat ze het in de praktijk gaan gebruiken.

 

Nieuwsbrief