Ook Tweede Kamer wil Telefoongids uit brievenbus weren
Nieuws

Ook Tweede Kamer wil Telefoongids uit brievenbus weren

maandag 20 augustus 2012 15:08

Het Twitterprotest van internetjournalist Alexander Klöpping heeft gewerkt: ook de Kamer is tegen de ongevraagde verspreiding.

De Telefoongids (voor de jongeren: een lijvig papieren boekwerk met telefoonnummers van vaste verbindingen) is boos op Klöppings initiatief Sterf Telefoongids Sterf: een website die je doorverwijst naar het opzegformulier van De Telefoongids. Nadat Klöpping over de boze brief van De Telefoongids had getweet, bleek dat velen zijn mening delen. Zo ook een Kamermeerderheid, bestaande uit PvdA, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie.

Klöppings initiatief begon als een protest tegen 'de dode bomenfabriek', maar volgens De Telefoongids doet de toevoeging van het woord sterf "ernstig afbreuk aan de reputatie van het merk zonder dat daarvoor een noodzaak bestaat". Het idee van Klöpping is dat iedereen die De Telefoongids wil ontvangen, zich eerst moet aanmelden.

De Telefoongids valt onder de Telecomwet, waarin staat dat er een verplichting is om de gids te verspreiden. Hierdoor wordt het dikke boekwerk zelfs bezorgd bij degenen met een Nee/Nee-sticker op de deur. Een ex-werknemer van De Telefoongids meldt dat het bedrijf vooral vanuit commercieel oogpunt de boekwerken blijft versturen, met name om "hoge oplage en elk huishouden te roepen".

Martijn van Dam, Tweede Kamerlid van de PvdA, meldt via Twitter dat De Telefoongids een wettelijke basis in de Telecomwet heeft en hier kan de Tweede Kamer over beslissen. De zes betreffende politieke partijen hebben al aangegeven om de Telecomwet aan te willen passen. Klöppings actie is in elk geval al geslaagd: "Ze kunnen de boom in (grapje!)."

Daniël schrijft voor RTL Nieuws en RTL Z over technologie, van smartphones en slimme stofzuigers tot privacy en asymmetrische encryptie. Houdt van espresso, de middeleeuwen en terabytes.

Reacties

Zet Erwin weer die promotion van ABN-Amro pinsparen tussen de andere berichten en weer kunnen we niet reageren. Laf hoor!

 

Wat dacht je van een adblocker?

 

@asjemenou ga je die reactie nou overal bij zetten? We weten het nu wel.

 

Nieuwsbrief