Op afstand bestuurbaar café
Creative Class

Op afstand bestuurbaar café

maandag 13 februari 2012 08:31

De sfeer, service en zelfs het interieur van het Finse pop-up café Kauka kan door iedereen via het internet worden bepaald.

Design is mooi, maar het moet ook een functie hebben. Dat is de instelling van de mensen achter Kauka, een pop-up café dat is opgezet om Helsinki's titel te vieren van World Design Capital van 2012. In Kauko, het Finse woord voor 'op afstand bestuurbaar', is alles op afstand bestuurbaar. Het café mag er dan trendy uitzien, het interieur werkt voor geen meter.

Uit de suikerpotten komt vrijwel niets of juist heel veel suiker, de tafels en stoelen gaan op en neer en de lichten gaan om de haverklap aan en uit. Dit wordt allemaal gedaan via het internet en iedereen mag meedoen. Het interieur van Kauka is te besturen via de website en je kunt via een live webcam precies zien wat je doet.  Ik heb al twee 'klanten' weggejaagd omdat ze hun koffie niet konden drinken omdat ik hun stoel constant omhoog en omlaag haalde. 

Ook de muziek is aan te passen, waarbij je kunt wisselen tussen pop, metal of bijvoorbeeld gipsy. Als je heel snelt wisselt tussen muziekstijlen zie je sommige mensen echt hun oren bedekken. Dit kun je maximaal één minuut doen, daarna is iemand anders aan de beurt.

Kauko staat de komende weken in het grootste winkelcentrum van Helsinki, genaamd Forum. Probeer het vooral even uit (als je door de drukte op de website heen komt), want het lijkt op een soort van Bananasplit waar jij de baas bent.

Daniël schrijft voor RTL Nieuws en RTL Z over technologie, van smartphones en slimme stofzuigers tot privacy en asymmetrische encryptie. Houdt van espresso, de middeleeuwen en terabytes.

Reacties

dit is echt vet! allemaal van die mensen ''wat is dit nu weer'' xD

 

Nieuwsbrief