Opstartgeluid van Windows 95 bewaard in museum
Nieuws

Opstartgeluid van Windows 95 bewaard in museum

maandag 04 juni 2012 16:12

Een band in de videorecorder stoppen of het opstarten van Windows 95. Deze verdwijnende geluiden verdienen hun eigen museum.

De Amerikaanse Brendan Chilcutt maakt zich zorgen dat jongere generaties die opgroeien met touchscreens nooit zullen weten hoe gezellig het klonk om een telefoonnummer te draaien op zo'n ouderwetse telefoon met draaischijf. Daarom begon hij The Museum of Endangered Sounds, een website waarop hij de geluiden van technische apparatuur verzamelt die langzaam maar zeker in de vergetelheid raken.

Waarschijnlijk ben je dolblij dat het geklooi met floppy's en inbellen voor een internetverbinding al jaren verleden tijd is, maar leuk is het wel om de geluiden te horen die daarbij hoorden. Pure nostalgie.

Chilcutt neemt zijn werk bloedserieus, getuige het tienjarenplan waar hij het op de site over heeft. In 2015 wil hij zijn collectie compleet hebben. Hij staat open voor suggesties welke technische deuntjes hij nog mist. De soundtrack van mijn jeugd, Tetris op de Gameboy heeft al een plekje in het museum. Welk geluid wil jij niet verloren laten gaan?

Reacties

Het ouderwetse geluid van een camera-sluiter hoort er eigenlijk ook wel bij (of staat er misschien al tussen). Hoewel spiegelreflex-camera's natuurlijk nagenoeg hetzelfde geluid produceren en het geluid ook digitaal op veel compact-camera's en mobieltjes ook wel wordt nagebootst.

Hoe dan ook een leuk project, ga er straks meteen eens rondluisteren!

 

Nieuwsbrief