Oude computericonen zoals de floppy en folder zijn niet logisch meer
Creative Class

Oude computericonen zoals de floppy en folder zijn niet logisch meer

zondag 13 mei 2012 09:43

De floppy, de envelop, de manilafolder: allemaal objecten die real life verdwijnen maar nog wel als computerpictogrammen bestaan.

Blogger Scott Hanselman is heerlijk aan het techfilosoferen. "Wat gebeurt er als alle dingen waarop we onze iconen baseren niet meer bestaan? Worden ze dan iconische symbolen waarvan de oorsprong in nevel is gehuld?” Nou, dat zou best eens kunnen, Scott. Vooral met de vijftien voorbeelden die je geeft.

Bijvoorbeeld de floppy. De meeste Bright-lezers kennen de floppy nog wel, maar bij een gemiddelde groep 8 zie je geen vingers omhoog gaan. En toch gebruiken we het symbool nog als het pictogram van opslaan. De manilafolder lijkt ook aan zijn laatste leven te zijn begonnen. Maar het is nog wel het symbool voor mappen. Hetzelfde geldt voor de envelop als het symbool voor mailen. En voor de taperecorder als symbool voor voicemail.

Ook leuk, het telefoonpictogram op de iPhone. Zo gaat Hanselman nog even door. Wat vind jij? Moeten de iconen een metamorfose ondergaan zodat ze van deze tijd worden? En wat zou dan een suggestie zijn voor bijvoorbeeld opslaan? Ideeën zijn welkom!

Bram blogt bij Bright. Hij is ook mede-uitbater van het Torpedo Theater in Amsterdam.

Reacties

Ze moeten gewoon de oude icoontjes houden.
Anders weet over 10 à 20 jaar helemaal niemand meer wat het is, en als we het zo houden, zien we het dagelijks nog terug.

 

Waarom denk je dat het "symbolen" heet? Als je deze symbolen aan zou passen aan de werkelijkheid, zou het alleen maar onduidelijker worden.

 

Mooie blogpost, alleen zou ik mij wel heel erg zorgen baren als jongeren nog nooit een schroevendraaier of moersleutel hebben gezien.

Daarbij is verandering goed, het is egocentrisch en onrealistisch om te zeggen dat iconen niet mogen veranderen, zeker als ze geen betekenis vormen voor de jongere generatie. Taalgebruik verandert ook sterk in een mensenleven, waarom zou dit niet mogen gelden voor symbolen?

 

Zie je bij wegwerkzaamheden nog een hoopje zand met spade? Toch n duidelijk bordje. Leuk als zaken een geschiedenis hebben. Verzin maar eens een duidelijker symbool voor "opnemen" . Als iconen een betekenis op zichzelf gekregen hebben vind ik het juist heel krachtig. Miss dat n floppy (opslaan)wel wat duidelijker kan. In duitsland heet het speicheren. Een hamertje dan maar? :)

 

Misschien een een wolkje a la 'in the cloud' een toekomstig icoon voor opslaan.

 

Zelfs de Bright-redacteur raakt er al van in de war: het laatste plaatje is geen geluidsband of audiocassette, maar een Kodak Instamatic 110 film. (meldt u dit ook even aan de rest van groep 8? )

 

Nieuwsbrief