PeerReach meet je Twitter-invloed per thema
Nieuws

PeerReach meet je Twitter-invloed per thema

donderdag 29 maart 2012 11:55

Het Nederlandse PeerReach meet je invloed op Twitter per onderwerp. De startup gaat vanaf deze week de strijd aan met rivaal Klout.

De startup PeerReach opent de komende dagen zijn diensten. De Nederlandse site berekent van Twitteraars op welke gebieden ze expert zijn en hoe groot hun invloed dan is. Dat lijkt op Klout.com, maar PeerReach claimt dat zijn algoritme beter werkt en dat het transparant is over hoe de scores tot stand komen.

PeerReach deelt gebruikers in op bepaalde onderwerpen en rangschikt ze vervolgens naar hun 'invloed'. Dat wordt bepaald door verschillende factoren zoals het aantal followers, retweets, reacties en dergelijke. Ondergetekende staat bijvoorbeeld in de top 100 Nederlandse bloggers en in de ranglijst van Nederlandse journalisten.

Wie zich aanmeldt, krijgt ook andere interessante statistieken over zijn Twitter-profiel te zien. Zo krijg je te zien wie de meest invloedrijke mensen zijn die jou volgen. Ook geeft de site je een profiel van je publiek op basis van onderwerpen. Mensen die mij volgen, blijken niet geïnteresseerd te zijn in sport en financiën. Dat werkt ook met de mensen die jij zelf volgt. Dat blijken er in mijn geval vooral personen uit de sectoren 'webtech', 'blogger' en 'muziek' te zijn. PeerReach toont ook de man-vrouw-verhouding van de mensen die je volgt en uit welke landen ze komen. De site werkt momenteel nog niet met Facebook en Google+, maar die netwerken volgen op een later moment. 

Er zijn meerdere andere sites die je invloed op social media meten, maar Klout is de grootste. Oprichter Nico Schoonderwoerd van PeerReach vertelde onlangs tijdens een presentatie in Amsterdam nog dat de Klout-score te makkelijk is te manipuleren. Ook PeerReach ontkomt daar niet geheel aan, maar volgens hem is de gebruikte methodologie zo dat de score alleen op positieve wijze is op te krikken, "door echt kwaliteit toe te voegen."

Zelf PeerReach proberen? Dat kan nog alleen als je een uitnodiging hebt. De eerste 10 mensen die mailen naar tonie at bright.nl krijgen een van de invitecodes die ik heb voor de bèta-versie van PeerReach.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Nieuwsbrief