Petitie: Ban 3D in de bioscoop!
Nieuws

Petitie: Ban 3D in de bioscoop!

maandag 10 augustus 2015 02:10

De reacties op ons vernietigende commentaar op 3D-bioscoopfilms waren luid en duidelijk: filmliefhebbers prefereren 2D. Tijd voor een petitie!

Drie weken geleden plaatsten we een commentaar over 3D-films. Daarin beschreven we hoe wij ons storen aan de overvloed aan 3D-films en het gebrek aan 2D-films in grote zalen op populaire tijden. De reacties waren overweldigend: veel lezers zijn de plastic brilletjes van kermiskwaliteit die al het leven uit een film zuigen ook beu en bezoeken liever een 2D-voorstelling.

Dat bracht ons op een idee: we starten een petitie. Vóór de 2D-film en tégen de 3D-bril. Klik op de onderstaande link als je 3D-films zat bent, en liever verlost van het goedkope wegwerpbrilletje naar een 2D-film gaat. We kijken thuis al bijna in 8K met High Dynamic Range, dan gaan we dadelijk in december Star Wars VII toch zeker niet in de bios met een grijze waas moeten kijken?! Filmliefhebbers van Nederland, laat je horen!

Teken de petitie: BAN 3D IN DE BIOSCOOP

Zo'n petitie gaan we later deze maand uiteraard aan de verantwoordelijke partijen aanbieden. We hebben ze alvast even gebeld met de vraag wie nou precies verantwoordelijk is.

Het antwoord bleek ingewikkelder dan gedacht. Grote Nederlandse bioscoopketens Pathé, JT en Wolff geven alledrie aan dat de beslissing in welk formaat een film wordt verspreid in eerste instantie bij de producent en de distributeur ligt. Sommige films, zoals recentelijk Avengers: Age of Ultron, worden enkel in 3D verspreid. Jurassic World daarentegen was in zowel 2D als 3D beschikbaar.

In dat laatste geval zeggen alledrie de bioscopen een film ook altijd in beide formaten te draaien. De mate waarin dat gebeurt verschilt volgens de bioscopen per film. Kinderfilms worden veel in 2D gedraaid en bezocht, omdat kinderen dat brilletje halverwege de film gewoon afzetten. Volwassenen hebben die neiging een stuk minder en gaan volgens de ketens nog steeds overwegend naar 3D-films.

Lies, damned lies, and statistics

Na doorvragen lopen de verhalen van de ketens wel wat uit elkaar. Pathé claimt dat er "over het algemeen weinig mensen naar de 2D-versie van films in hun bioscopen gaan". Wolff ziet "wel een toename in 3D ten opzichte van 2D, daar waar er keuze is". JT zegt echter dat "de verhouding recentelijk weer meer richting 2D kantelt". Waar in 2013 en begin 2014 nog zo'n 70 procent van de bezoekers 3D verkoos, was dat eind 2014 en begin 2015 ongeveer fifty-fifty in JT-bioscopen.

In 2013 was de 3D-bril in de bios nog een nieuwtje, dat wilde je proberen. Dat hebben we nu wel gedaan en de conclusie is helder: die brillen zijn geen verrijking van de bioscoopervaring maar een verarming. Saillant: JT erkent dit en noemt 2D-films "de versie zoals de regisseur die bedoeld heeft". Pathé houdt vol dat juist 3D-films "de films laten zien zoals de regisseur dat bedoeld heeft".

Logisch dat een film succesvoller is in 3D wanneer de 2D-versie alleen in kleinere zalen op ongunstige tijden draait. Bioscopen en distributeurs weten niet of mensen die op vrijdagavond om half negen naar een 3D-film gaan, eigenlijk liever 2D hadden gekeken als de keuze hadden gehad. 3D wordt ons opgedrongen.

Teken de petitie: BAN 3D IN DE BIOSCOOP

Aan ons, het publiek, de taak duidelijk te maken dat er wel degelijk vraag is naar 2D films.

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Reacties

Een hele goede actie. Mijn laatste 3 films die ik heb gezien waren Mad Max: Fury Road, Jurassic World en Ant Man. Bij alledrie was de 3D techniek prima en keek het prima, maar vooral Mad Max had ik liever in 2D gezien. Was totaal onnodig om die in 3D te zien. Bij Ant Man waren er nog wel wat scenes waar het een toegevoegde waarde had, maar zonder had ook prima gekund.

En ik zag niet echt een keuze tussen 2D en 3D. En dit was bij Pathe in Amsterdam. Daar is niet maar 1 Pathe waar je uit kan kiezen.
Daarnaast vind ik de nieuwe gele briletjes ook irritant, want dat gele frame zie je dus als je de bril op hebt en leidt af. Gelukkig heb ik nog een zwarte liggen en neem die voortaan maar mee.

Maar ik hoop inderdaad dat ik straks Star Wars in 2D kan kijken ja.

 
afbeelding van David Daniel Wouters

Blijkbaar hebben de Brighters hier nog nooit een 3D film in IMAX 3D gezien... Die techniek is wél 3D zoals het hoort. geen verminderde helderheid, geen wazig beeld, geen goedkoop brilletje. etc.

 

Imax 3D heeft ook een goedkoop brilletje a 1 euro. En er zijn maar een paar zulke zalen in heel NL. Voor veel mensen dus alsnog geen optie.

 
afbeelding van David Daniel Wouters

Dat is inderdaad jammer, want vooralsnog heeft in Nederland enkel Pathé het alleenrecht wat betreft de vertoning van IMAX en IMAX 3D films in de speciale IMAX-zalen. Dus zijn er dan inderdaad weinig IMAX 3D zalen in Nederland. oh en de bril van IMAX 3D is weliswaar vergelijkbaar met die van andere 3D bioscopen (RealD 3D-brillen) maar in techniek wezenlijk anders, door o.a. het gebruik van 2 projectoren.

Tevens gaf Adrian in de comments van het commentaar-artikel vorige week, correct aan dat, 3D-films vooralsnog in 3 categorieën vallen:

1: Native 3D films, zoals Avatar en de nieuwe Terminator Genisys, welke volledig opgenomen zijn in 3D. Dit geeft het beste resultaat, ook in niet-IMAX 3D-zalen.
2: handmatige Post-productie 3D-films, films die na de opnames, naar 3D worden gerenderd/geconverteerd, waarbij er veel geld wordt geïnvesteerd voor de 3D-conversie en handmatig beeld-voor-beeld en zo goed mogelijk het 3D effect wordt gecreëerd, voorbeelden: de rerelease van Titanic en de heruitgave van de Toy Story trilogie, waarbij zoals Adrian op het eerdere artikel aangaf, bij Toy Story in het process zelfs een volledig nieuwe tweede kamer hoek voor een stereo weergave is gerenderd om een goed 3D effect te krijgen.
3: geautomatiseerde post productie 3D-films, films die, met weinig middelen, via een computer algoritme omgezet worden naar 3D, zoals Men in Black 3, Thor & Star Trek into darkness. Helaas zijn zo'n 90% van alle 3D films met de computer geconverteerd..

 
afbeelding van Ronald van der Meer

Terminator Genisys is ook gaan native 3D.

Bron: http://www.realorfake3d.com/

 
afbeelding van Ronald van der Meer

Gaan=geen

 

Ik vind 3D best o.k.

 

Ik vind het ook juist best wat hebben zo'n 3d film bekijken in de bioscoop.
Thuis kijk ik dan later de normale versie wel.
Ik weet nog dat ik bij mijn eerste 3d film Avatar het best een aanvulling vond op de bioscoop ervaring.
Ik snap dus de hele heisa niet ? Dan blijf je toch lekker thuis zonder brilletje. Nogal een kansloze actie dit, aangezien de verkoopcijfers laten zien dat we wel massaal meer naar deze 3d films gaan.
Ik zou zeggen ga je druk maken over echte problemen, je hebt schijnbaar tijd en luxe te veel wanneer dit jou wereldproblemen zijn.
Er verdrinken op dit moment honderden mensen op de Middelandse zee, ga daar een petitie voor starten dat lijkt mij nuttiger.
En ga je ondertussen schamen in een donker hoekje ( het liefst met een brilletje op je neus)Want jij ziet de echte wereld ook niet in 3d, je hebt een gevalletje tunnelvisie.

 

Meet Pathe en co ook of er mensen thuisblijven door de manier van aanbod?
Je kunt zeggen in de bioscoop kiest 70% 3D, maar misschien zit er nog zo'n kudde thuis die op de telefoon heeft gezien dat er enkel 3D draait en dan maar thuisblijft?

Ik blijf vooral thuis doordat de pauze is verdwenen. Heerlijk op een superspannend moment de projector uit, lekker een pot bier wegtikken, beetje beppen met je compagnon (zeg je nog eens iets tegen elkaar IN de bioscoop) en dan weer door. Komt ook doordat ik bij een slechte film in slaap val, en dat zijn er helaas teveel.

 

Oh, en dat kinderfilms 2D zijn is fijn, maar nu nog wat vaker in zuid Nederland de Vlaamse versie in de bios graag. Die met knoertharde Gooise kakstemmetjes uit Kinderen voor Kinderen zijn vaak niet te pruimen.

 

Ik zie zelf t probleem niet helemaal.. Als je geen 3D wilt kijken, dan wacht je toch ff en kan je t straks lekker op je eigen tv kijken. Zijn er ook geen mensen die tegen je stoel schoppen, popcorn door de zaal laten vliegen en zitten te kraken met hun binnen gesmokkelde zakken chips.
De 3D-brillen zijn idd prut, snijden in je neus en je hoeft maar even met je vette chipsvingers eraan te zitten en je ziet de rest van de film een wazige vlek.
Maar, je kan ook gewoon je eigen, goeie 3D-bril scoren. Van Polaroid bijvoorbeeld, dan heb je geen waas en gewoon een degelijke bril. Of je koopt een 2D-bril, die een 3D-film in 2D laat zien. Zoals hier: http://www.2d-glasses.com/index.html Dan betaal je alleen wel de 3D-toeslag maar dat moet je er dan maar voor over hebben als je hem dan zo graag wilt zien.

Gelukkig zijn er genoeg andere belangrijke zaken om mij druk over te maken. Dus ik gooi nog even een Netflixje aan. Aju!

 

Euhm ok. Waarom niet andersom? 2D in de bios, en 3D op je eigen TV?

3D is een verslechtering van het beeld. Ja, leuke gimmick, maar voor weinig films echt meerwaarde.

 

Ik zie het probleem wel. Er zijn namelijk mensen die geen diepte kunnen zien. Naar ik heb begrepen 15 à 20 procent van de bevolking. Als je geen diepe kunt zien, kun je ook geen 3D zien. Lekker lullig als je dan naar de bioscoop wil, maar de film van jouw keuze draait alleen in 3D...

 

Nieuwsbrief