Philips breidt Fidelio-lijn uit met koptelefoons en speakers

Philips breidt Fidelio-lijn uit met koptelefoons en speakers

23-03-2012 11:17 Laatste update: 28-04-2018 18:42

Philips zet breed in met onverwoestbare koptelefoons, de draagbare speaker Shoqbox en computerspeakers waarbij het ontwerp is geïnspireerd op Apple.

Twee jaar terug stapte Philips met surfmerk O’Neill in bed, een huwelijk dat eerder al opvallend stevige producten opleverde. Nu komen ze met koptelefoon The Construct, die zonder enig probleem ruw alle kanten op gedraaid en gebogen kan worden. Bij teveel geweld ploppen de overwegend laag klinkende oorschelpen er veilig uit, met kevlar beklede kabels en versterkte kabeluiteinden maken het af. Zo ook bij de nieuwe in-ears The Tread, die niet alleen goed moest klinken, maar van Philips vooral erg schadebestendig moesten zijn. En het moet gezegd, een ferme trap op een van de dopjes en er blijft enkel een deuk in de houten vloer achter; het dopje komt er ongehavend vanaf.

Niet zo voorbereid op de apocalyps maar minstens zo stijlvol zijn de koptelefoons van de CitiScape lijn. Voor deze koptelefoons is Philips uitgegaan van de moderne stadsmens. Zo hebben al die koptelefoons een verbazend goeie passieve noise-cancellation. De lijn varieert in uiterlijk, prijs en geluidskwaliteit. Er zijn retro-modellen afgewerkt in bruin of wit leer of stof, moderne modellen zijn weer vormgegeven in verschillende felle kleuren plastic. Verdraaid handig is de platte kabel die de koptelefoons allemaal hebben; een tagliatelle raakt minder snel in de knoop dan een spaghetti. De geluidskwaliteit is prima en steeds in lijn met wat je voor de prijs kunt verwachten.


Links de M1 voor de fijnproever, rechts de trendy Downtown

De meest opvallende speaker waar Philips mee komt is de kleine ShoqBox. De draagbare Bluetooth speaker, formaatje deobus, heeft een grote ronde volumeknop à la hifi-systeem op de bovenkant die tevens dienst doet als powerknop: hij springt omhoog als je ’t apparaat ermee aanzet. De ShoqBox onderscheidt zich door de gesture bediening. Door als een Jedi je hand in verschillende richtingen langs het speakertje te zwaaien, kun je vooruit- en terugspoelen en afspelen/pauzeren. Philips zegt hiervoor gekozen te hebben om het aantal knoppen op de ShoqBox te minimaliseren. Een andere toffe feature is de mogelijkheid om twee ShoqBoxen samen een stereo-setje te laten vormen. Met een druk op de knop vinden ze elkaar als ze bij elkaar in de buurt zijn.


De speakers van de ShoqBox richten vier kanten op voor vol geluid

Vervolgens richt de M1 koptelefoon zich duidelijk op het topsegment. Eerder kwam Philips al met de luxe vormgegeven en qua geluid indrukwekkende L1, de M1 is het kleine en handzamere broertje. In tegenstelling tot die L1 zit de M1 niet om het oor heen maar erop. Alsnog is duidelijk dat je met een koptelefoon voor de fijnproever te maken hebt. Nergens overstuurde lage tonen en hoge tonen die verloren gaan; alles is prima in balans op de ingetogen vormgeven koptelefoon.

Tenslotte heeft Philips twee geluidssetjes die expliciet ontworpen zijn met de iMac in gedachten. De DS6600 (zie afbeelding links boven) sluit mooi aan op het bureau van de Apple-gebruiker maar werkt net zo goed met andere computers. Praktisch gezien is het een miniatuurversie van de grote SoundSpheres. Ook hier wordt de bas omhoog geschoten en kruist de tweeter daar dwars doorheen, wat een vol geluid oplevert. Ontbreken van AirPlay wordt gecompenseerd door een slim iPhone dock. Verborgen in de rechter speaker klik je ’t ding tevoorschijn op een manier die nog het meest aan ’n bekerhouder doet denken.

De platte DS6100, hierboven te zien, heeft grofweg dezelfde features in een heel andere verpakking. De geluidsbalk is bedoeld voor recht onder de iMac of computerscherm en heeft ook een dock. Met beide setjes sync je je iPhone of iPod makkelijk. Alle producten moeten uiterlijk juni in de winkel te vinden zijn.