Philips geeft Empire State Building 16 miljoen kleuren
Nieuws

Philips geeft Empire State Building 16 miljoen kleuren

woensdag 09 mei 2012 16:07

De verlichting van de New Yorkse wolkenkrabber stamt uit 1976. Philips' nieuwe systeem is veelzijdiger, sneller en veel zuiniger.

Het Empire State Building is misschien wel de bekendste wolkenkrabber ter wereld. Bijna even beroemd als het gebouw uit 1931 is de gekleurde verlichting die de bovenste dertig verdiepingen en de antenne sinds 1976 siert. Normaal gesproken branden de ouderwetse metaalhalidelampen op de toren wit, alleen met speciale gelegenheden is de verlichting gekleurd.

Vandaag is het bijvoorbeeld Europadag en daarom branden de lampen op het Empire State blauw-geel-blauw. Tot nu toe kleuren ze de bijna vierhonderd lampen door er gekleurde plastic hoezen omheen te doen. Dat handwerk kost een team voor iedere verandering een dikke zeven uur. Bovendien kunnen ze nu maar uit 10 verschillende kleuren kiezen.

Bij het systeem van Philips is dat wel anders. Zij gaan hun Color Kinetics LED verlichting op het Empire State Building installeren. De overgang naar Philips is in september klaar, de wolkenkrabber heeft vanaf dat moment een pallet van meer dan 16 miljoen kleuren. Alles is natuurlijk volledig computergestuurd wat lichtshows en speciale effecten mogelijk maakt. En het wisselen van kleur duurt nu ook maar seconden in plaats van een werkdag.

Ook zouden de lampen minder licht lekken waardoor het gebouw in het donker mooier uit zou komen en buren minder last hebben. Milieuvriendelijk is Color Kinetics ook: het Empire State Building verbruikt straks zo’n driekwart minder stroom dan de ouderwetse metaalhalidelampen nu doen.

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Reacties

Buren? Haha, het ding is gigantisch hoog...

 
 

Floris bedoelt natuurlijk de 'bovenburen' van een andere planeet :-)

 

Kak, krijg ik banding in mijn foto's van het empire state. Heb hier net alle beeldschermen geupdate naar 30bit kleur. 24 bit.... So 1995.

 

Nieuwsbrief