Politie mailen over bedreigingen niet te doen

Politie mailen over bedreigingen niet te doen

06-12-2006 16:24 Laatste update: 30-04-2018 00:38

Eén van de minder leuke kanten van internet is dat het de drempel voor bedreigingen aan het adres van politici en andere publieke figuren aanmerkelijk heeft verlaagd.

Dergelijke hatemail is doorgaans afkomstig van halvegaren die je nauwelijks serieus kunt nemen, maar veel kamerleden en ministers nemen het zekere voor het onzekere en doen toch maar aangifte (vorig jaar in totaal 121 keer). Je zou denken dat de politie inmiddels enige ervaring heeft hoe om te gaan met bedreigingen via internet. Verkeerd gedacht. Op zijn blog beschrijft Gert-Jan Kole hoe de politie hem van het kastje naar de muur stuurde toen hij hen wilden attenderen op een bedreiging aan het adres van Geert Wilders en Rita Verdonk.

De bedreiging was afkomstig van een bezoeker van Kole's blog. Op het eerste gezicht lijken de berichten afkomstig van een spijbelende puber: door alle spelfouten zijn de teksten nauwelijks te lezen. 'Mijn eerste reactie was dan ook: hup, deleten, IP blokkeren, klaar', stelt Kole. 'Wie een beetje de weg weet op fora haalt al snel z'n schouders op over dit soort gebral. Maar dat kan natuurlijk ook een valkuil zijn, waardoor je te snel geneigd bent het naast je neer te leggen.'

Bovendien: 'De auteur kondigde aan Rita Verdonk en Geert Wilders te zullen ontvoeren, martelen en doden. Concreet, compleet met een beoogd tijdstip later vanmiddag.' Daarom besloot Kole de politie in te lichten. 'Dan kunnen ze zelf beoordelen of ze er iets mee willen of niet.' Een eitje, zou je denken: je belt de politie op, mailt de informatie (berichten en het IP-adres van de 'dader') door en klaar is Kole.

Maar helaas: hij werd van het kastje naar de muur gestuurd. Het Team Digitale Expertise bleek onbereikbaar en Kole kreeg het advies om de dreigreacties maar even te printen en op het politiebureau 40 kilometer verderop te komen afleveren. Na talloze malen te zijn doorverbonden, heeft Kole de politie eindelijk zover dat hij de berichten mag doormailen naar het interne mailadres van een medewerker van het servicebureau Nieuwegein. Wat er vervolgens met de informatie is gebeurd, is niet duidelijk. 'Ik heb geen enkele reactie meer gekregen', aldus Kole.