Prijs voor crowdsource meten van fijnstof met iPhone

Prijs voor crowdsource meten van fijnstof met iPhone

25-10-2012 08:26 Laatste update: 28-04-2018 15:36

Nederlandse wetenschappers winnen een ton voor een iPhone-opzetstukje waarmee fijnstof is te meten.

Met een prijs van 100.000 euro kan een team van de Universiteit van Leiden volgend jaar 10.000 mensen voorzien van een iPhone-opzetstukje waarmee tijdens een landelijke meetdag over heel Nederland fijnstof wordt gemeten. Het team won woensdagavond de Academische Jaarprijs 2012 met hun iSPEX-project.

iSPEX (Spectropolarimeter for Planetary EXploration) is vernuftige manier om met je iPhone fijnstof te meten. Een klein opzetstukje voor de cameralens van een iPhone verandert de smartphone in een wetenschappelijk instrument, waarmee je de eigenschappen van fijnstof in de lucht kan meten.

Het unieke aan het iSPEX-project is niet zo zeer dat het team van een iPhone een wetenschappelijk instrument gemaakt hebben, maar vooral wat de wetenschappers ermee willen doen. Dankzij de prijs van 100.000 euro kan het team hun wens om via crowdsourcing een massale fijnstof meting in Nederland te doen, verwezenlijken.

In de komende maanden worden er 10.000 iSPEX opzetstukje geproduceerd voor de iPhone 4S. De opzetstukjes worden over heel Nederland verspreid onder mensen die in mei of juni volgende jaar het grootste Nederlandse citizen science experiment zullen uitvoeren. Tijdens een landelijk meetdag zullen de 10.000 mensen als crowdsource project fijnstof in de lucht meten. De app op de iPhones verzamelt de gegevens en stuurt deze naar een centrale database.

De fijnstofmetingen zullen vervolgens geanalyseerd worden waarmee een fijnstof kaart van Nederland wordt gemaakt. Dat is belangrijk, omdat het inademen van fijnstof slecht is voor de gezondheid en er nog weinig bekend is over de invloed van de kleine deeltjes in de lucht op het klimaat.

Het project staat onder leiding van sterrenkundige Frans Snik. "We willen informatie toevoegen aan de fijnstofmetingen die het RIVM nu al uitvoert. Daarnaast richten wij ons op educatie door diverse experimenten aan te bieden met de smartphone en de iSPEX. De beste manier om erachter te komen dat wetenschap leuk is, is door het zelf te doen."

De iSPEX-technologie wordt al toegepast in de sterrenkunde om atmosfeeronderzoek te doen. Door de vernuftige aanpassing in de vorm van een opzetstukje voor smartphones geeft het project goed weer hoe een wetenschappelijke toepassing ook ingezet kan worden als maatschappelijke toepassing. Als het project een succes is dan wil het team vaker dergelijk metingen in binnen- en buitenland gaan doen.