Primo leert peuters programmeren
Nieuws

Primo leert peuters programmeren

zaterdag 04 januari 2014 11:09

Zelfs peuters en kleuters kunnen leren programmeren. Zonder scherm, zonder elektronica, gewoon door met blokkendoos Primo te spelen.


Primo komt heel vertrouwd over, maar is toch echt nieuw en vernieuwend. Het lijkt op de doos met verschillende vormen uitsnedes die je als kind had, door die gaten moest je de juiste vorm blokje naar binnen duwen. Dat spel leerde je fijne motoriek en vormen herkennen. Primo mikt op dezelfde leeftijd, maar leert het kind veel meer. Primo leert je peuter en kleuter programmeren.

Primo bestaat uit een houten bord met 4 gaatjes in de breedte en 4 in de hoogte. Daarin passen vormpjes in 4 kleuren en 4 vormen: een rode pijl rechtdoor, een blauwe pijl linksaf, een gele pijl rechtsaf en een groene cirkel voor stop. Stop die blokjes in en rijtje op het bord en het lieve kubusvormige robotje Cubetto gaat uitvoeren wat jij net ingevoerd hebt. Binnenin Cubetto zit een Arduino moederbordje en 2 motortjes.

Met Primo leert het kind logisch denken, probleem oplossend vermogen en ook het systeem hacken. Het is zelfs mogelijk een Infinite loop te maken die een professionele programmeur juist probeert te vermijden.

Het initiatief van het Britse Solid Labs heeft onlangs haar crowdsourcing doel gehaald, en kreeg zelfs bijna twee maal het benodigde bedrag op de rekening gestort.

Is leren programmeren wel zo nodig? Onlangs hield Mike Kruzeniski die voor Nokia, Windows Phone en nu voor Twitter werkt een pleidooi voor leren programmeren. “Ontwerpers moeten kunnen coderen, en maak ook zelf eens wat. Beheers je product tot in de atomen", dat is zijn aanbeveling.

Regelmatig bekruipt mij en de mensen om mij heen het gevoel dat je ingehaald wordt door de jeugd. Dat mijn neefje sneller een site of een game onder de knie heeft kan ik me bij neerleggen. Maar dat nou een 4-jarige al kan programmeren? Daarbij voelt toch iedereen zich oud?

Ingeborg blogt voor Bright.nl al sinds de start in oktober 2005. Haar specialiteiten zijn architectuur, stedenbouw, design en duurzaamheid.

Reacties

Je kunt die apen prima trucjes leren maar verstand komt toch pas met de jaren. Desondanks moet iedereen die ouder is dan 20 en verstand van zaken heeft uitkijken dat babies de wereld niet veroveren. In de Nederlandse politiek is dat al gebeurd door van die gastjes die vermomd zijn als volwassenen. In de ambtenarij en in managementorganisaties zie je het ook al jaren.

 

He Frotsel, de kinderen zijn wel de toekomst. Bedenk wel, iedere uil is ooit begonnen als uilskuiken. Ik zeg jong geleerd is oud gedaan. Dit speelgoed helpt bij logisch denken en houdt ze van de TV.

 

Ik onderschat ze ook helemaal niet, integendeel. Ik ben het helemaal met je eens. Wat ik bedoel te zeggen is dat we kinderen en volwassenen niet moeten laten denken dat dit eventueel een bedreiging zou zijn (hierdoor ga ik me heus niet oud voelen) maar dat het juist een goede zaak is.
Het kan alleen een bedreiging zijn voor mensen die te weinig verstand van zaken hebben maar doen alsof ze dat wel hebben dat zijn de volwassen babies waar ik het over heb. Zij zullen het misschien eng vinden en willen tegenhouden. De overigen geven er heus wel een goede draai aan.

 

Nieuwsbrief