6 tips om veiliger te internetten

6 tips om veiliger te internetten

12-05-2017 22:24 Laatste update: 17-11-2017 13:21

Hoe kun je veilig internetten, zonder last van malware of hackers? Volg deze tips.

1 Gebruik je gezonde verstand

Het belangrijkst is om zelf kritisch te blijven. Krijg je een e-mail binnen die je niet vertrouwt, kijk dan goed naar de afzender. Veel phishing-mails doen alsof ze van een officiële bron (zoals een bank) afkomstig zijn om vervolgens geld af te nemen of malware te installeren. Bekijk daarom goed wie of wat de afzender is. Vertrouw je het niet, neem dan contact op met wie je denkt dat de afzender is of klik niet op de link.

Hetzelfde geldt voor het openen van bijlagen. Stuurt iemand op social media of via een chat een vreemde link, vraag dan even wat het is voordat je hem opent.

2 Neem een wachtwoordmanager

Voor veel websites en diensten online heb je een wachtwoord nodig. Het is aan te raden om daarvoor een ingewikkeld wachtwoord te nemen met verschillende tekens. Om te zorgen dat het inloggen gemakkelijk blijft, kun je daarvoor een wachtwoordbeheerder nemen, zoals LastPass of 1Password.

Met deze apps heb je nog maar één hoofdwachtwoord nodig, waarna je toegang krijgt tot al je andere wachtwoorden. Met deze managers kun je ook veilige wachtwoorden laten maken.

3 Tweestapsverificatie

Naast moeilijke wachtwoorden en een beheerder is het aan te raden om overal tweestapsverificatie in te schakelen. Wil je inloggen bij een dienst, dan doe je dat met een wachtwoord én een tweede code. Die krijg je bijvoorbeeld via een sms gestuurd en is elke keer uniek. Met tweestapsverificatie wordt het voor kwaadwillenden enorm lastig om op een account in te breken.

4 Versleuteld chatten

De meeste mensen gebruiken WhatsApp als standaard chat-app. Daarmee chat je al behoorlijk veilig, dankzij end-to-end encryptie, maar er zijn nog betere alternatieven. Zeker op het gebied van privacy en de gegevens die je deelt. Een goede app waarmee je helemaal veilig en zonder data delen chat, is Signal. Je kunt ermee in groepen of privé chatten en bellen, zoals je gewend bent. Het enige wat je inlevert is een stukje gebruikersgemak en geinig functies zoals het delen van gifs.

5 Versleutel je bestanden

Om bestanden extra veilig op je computer te bewaren, kun je ze versleutelen. Er verschillende gratis tools, bijvoorbeeld VeraCrypt, die je hiervoor kunt gebruiken. Het programma versleutelt de bestanden op je computer, maar er zijn ook usb-sticks mee te beveiligen. Voor het versleutelen heb je overigens wel een sterk wachtwoord nodig, waarvoor onze tweede tip een uitkomst biedt.

6 Abonneer je op een VPN-dienst

Een virtual private network (VPN) is een privénetwerk binnen een groot netwerk. Daarmee kun je gebruikmaken van een versleutelde verbinding, zodat anderen niet niet kunnen meekijken. Achter zo'n extra beveiligingslaag browsen is vooral handig op openbare wifi-netwerken, bijvoorbeeld in de trein of een koffietentje. Ook kun je een verbinding opzetten waarmee het lijkt alsof je vanuit een ander land inlogt. 

Er zijn enorm veel VPN-diensten beschikbaar, waar je vaak een bepaald bedrag per maand voor betaalt. Om diensten te vergelijken en de beste te kiezen, is de website TheBestVPN.com een uitkomst. Deze handige site heeft de 20 populairste diensten getest voor verschillende apparaten en soorten gebruikers, waaronder de bekende VPN-diensten als Private Internet Access en PureVPN. Met uitgebreide reviews kom je daarmee de plussen en minnen van de VPNs te weten, zodat je de beste keuze maakt.