De toekomst van vertical farming zit 'm in het juiste lichtrecept
Promotion

De toekomst van vertical farming zit 'm in het juiste lichtrecept

zondag 31 december 2017 13:11

De Nederlandse agrarische sector loopt internationaal voorop met innovaties. Merijn bezoekt een Nederlandse kweker die groente verbouwt zonder zonlicht en met minder gebruik van oppervlak, maar mét slim kunstlicht.

De landbouw staat aan de vooravond van een heuse revolutie, als je kenners mag geloven. Nu urbanisatie steeds meer ruimte inneemt en voedselveiligheid en -zekerheid aan belang toenemen, is er de opkomst van het zogenaamde vertical farming. Hieronder wordt alles verstaan als het gaat om het produceren van voedsel in lagen boven elkaar, ondergebracht in flats, magazijnen en containers.

Pesticidevrij

Merijn Doggen van Bright Business is te gast bij een bedrijf in Dronten waar vertical farming wordt toegepast. Hier telen ze sla op een 900 vierkante meter grote oppervlak waar dankzij de het verticaal stapelen van kweekbakken een oppervlakte ruim 3000 vierkante meter wordt benut. Door steeds strengere regels voor de toepassing van pesticides, is het in deze gecontroleerde omgeving mogelijk om pesticidevrije sla te verbouwen, supervers en speciaal voor supermarkten.

Meest geschikte lichtrecept

Voor de eerste blaadjes sla geoogst konden worden, ging drie jaar research vooraf. De zoektocht ging om de beste combinatie van teelplantjes, meststoffen, water en licht. Vooral dat laatste speelt een cruciale rol, vertelt Rien Panneman van Staay Food Group aan Merijn. Er is volop geëxperimenteerd tot het meest geschikte lichtrecept werd gevonden. Hij legt ook uit dat deze nieuwe manier van telen maar liefst negentig procent waterbesparing oplevert.

Naast ‘schoner’ telen, zonder ongedierte, steentjes en bestrijdingsmiddelen die gewoonlijk bij de oogst meekomen, heeft vertical farming nog een voordeel: er kan veel dichter bij de klant geteeld worden. Dat betekent kortere afstanden tussen boer en eindgebruiker wat de energiekosten voor vervoer drukt.  

Bekijk de volledige video met Merijn in een vertical farm hier: 

In samenwerking met Philips Lighting - De talrijke mogelijkheden van licht