Licht dat eindeloos schijnt

Licht dat eindeloos schijnt

07-02-2018 23:45 Laatste update: 09-02-2018 16:50

Grondstoffen onttrekken, maken en afdanken loopt als model op de laatste benen. Het is tijd voor gebruiken, en hergebruiken, zegt Eric Drent van Philips.

Natuurlijk is het idee van recycling niet nieuw, zegt Eric Drent van Philips. Kijk maar naar het Nederlands statiegeldflessensysteem. “Dat draait al jaren. Met succes.” Maar wat de afgelopen jaren wel verandert, is dat er anders wordt nagedacht over het hergebruik van materialen. Het is niet langer een gedachte achteraf, maar juist een uitgangspunt aan het worden.

Belangrijke drijfveer is de verwachting dat wanneer er in dit tempo door wordt gegaan met de verspilling van grondstoffen, in 2050 maar liefst drie planeten nodig zijn om aan de onverzadigbare vraag te voldoen. Veel bedrijven voelen vanuit een zorgplicht de noodzaak om hier iets aan te doen. Drent wijst ook op gezond eigenbelang: “Als wij in plaats van vruchtgebruik telkens de boom omhakken, snijden we onszelf uiteindelijk in de vingers.”

Revolutie

“Door juist vooraf na te denken over je productieproces, de keuze van materialen en de toepassing draaien we het hele model om.”, aldus Drent. “En dat heeft niet alleen gevolgen voor ons, als producenten, maar ook voor de manier waarop afnemers onze producten gebruiken.” Het is volgens hem niet minder dan een revolutie die er plaats vindt.

Want niet alleen producenten gooien hun model om, ook klanten gaan hier volop de gevolgen van ervaren. Belangrijkste verandering is dat het model van aanschaffen, bezitten en weggooien wordt vervangen door een model waarbij producten een dienst worden. Klanten betalen niet langer voor bezit maar voor gebruik, in de vorm van huur of een abonnement. Volgens Drent betekent het dat een producent makkelijker producten kan updaten. “Als er nieuwe, zuiniger technieken ontstaan, dan kunnen we die sneller implementeren.” Dat heeft volgens hem ook forse bedrijfseconomische voordelen. “De gebruiker kan kosten beter inschatten en profiteert mee.”

Losse onderdelen

Philips is niet de enige partij die deze ontwikkeling als onvermijdelijk ziet. Nederlandse bedrijven als Brabantia werken ook al volgens het principe van de circulaire economie. De pedaalemmers en afvalbakken van Brabantia kunnen straks door consumenten bij de afvalstraat worden ingeleverd, waar ze eenvoudig uit elkaar kunnen worden gehaald. De losse onderdelen kunnen makkelijker worden hergebruikt of zonder schade voor het milieu worden afgebroken.

Voorloper

MUD Jeans, Roetz Bikes en Bundles (ook Nederlands) zijn andere partijen die de aandacht trekken. Het is volgens Drent het bewijs dat Philips als voorloper bepaald niet alleen staat in de ontwikkeling naar een circulaire economie.

Bright ging op de Amsterdamse Zuidas kijken bij Circl, een gebouw dat volledig volgens het circulaire principe is opgetrokken. De armaturen met verlichting zijn van Philips. Bekijk de video:


In samenwerking met Philips Lighting