OLED-tv's zijn de toekomst en LG loopt er mee voorop

OLED-tv's zijn de toekomst en LG loopt er mee voorop

22-05-2017 14:17 Laatste update: 30-05-2017 19:48

Het summum van tv-kijken is 4K HDR OLED en met jarenlange ervaring maakt LG de beste OLED-tv’s.

In samenwerking met LG

Als je voor het laatst een aantal jaar geleden een nieuwe tv hebt gekocht, heb je waarschijnlijk een led-tv. Dat woord lijkt op OLED, maar vergis je niet: het is een hele andere techniek. Bij led gaat het namelijk om een normaal lcd-scherm met led-achtergrondverlichting.

OLED heeft geen achtergrondverlichting nodig: het scherm zelf is opgebouwd uit een heleboel kleine diodes, ofwel lampjes, die in miljoenen kleuren kunnen oplichten. Dat heeft een aantal grote voordelen. Omdat er geen backlight nodig is zijn OLED-tv’s veel dunner. Ook is OLED een stuk zuiniger dan tv’s die we tot nu toe gewend zijn, zelfs op erg grote formaten.

De beste beeldkwaliteit

Het grootste voordeel van OLED is de beeldkwaliteit: die is ongeëvenaard. Zwart is echt zwart, want alle individuele diodes kunnen helemaal uit. Bij led-tv’s kan dat niet en is zwart hooguit donkergrijs, helemaal donker wordt iets dat licht geeft immers niet. Daarom is het contrast van OLED ook stukken groter: een felle maan tegen een gitzwarte nachtlucht, realistischer dan je ooit eerder op tv hebt gezien.

Dat maakt OLED ook uitstekend geschikt voor HDR; High Dynamic Range. Bij die techniek zie je meer details in zowel de donkere als lichte delen van het beeld, zodat de details niet alleen in resolutie maar ook in kleur en licht volkomen realistisch ogen.

En niet alleen is zwart zwarter dan ooit en wit feller, daar tussenin zijn ook nog eens meer kleuren mogelijk. Dat zorgt voor een ongelooflijk mooie, volle en realistische kijkervaring. En dan is de kijkhoek ook nog stukken beter dan bij andere technieken, zodat je ook in een volle huiskamer altijd goed zit.

High Dynamic Range

Over HDR gesproken: de OLED-tv’s van LG ondersteunen HDR van alle soorten. TV-uitzendingen in HLG-HDR worden ondersteund, en met compatibiliteit met HDR10 speel je games en kijk je films en series in HDR. Bovendien ondersteunt LG Dolby Vision, een HDR-techniek die door filmmakers wordt geroemd om zijn waarheidsgetrouwe weergave van hun werk. Die technieken worden ondersteund bij zowel Ultra HD Blu-ray als bij streaming films van video on demand-diensten.

Binnenkort komt daar met software-updates ook nog ondersteuning voor HDR van Technicolor bij. Technicolor heeft LG als exclusieve partner gekozen, waardoor films voor thuisgebruik op OLED-tv’s van LG door de kleurwetenschappers van Technicolor nauwkeurig op kleur worden afgesteld. De aanstaande Technicolor Expert Mode verbetert straks de kleuren zelfs bij beelden die niet HDR zijn, voor een kijkervaring zoals die door de makers bedoeld is.

Perfect beeld, perfect geluid

Omdat je bij dat fantastische beeld ook het beste geluid wil horen, hebben de nieuwe OLED-tv’s van LG ook Dolby Atmos 360-gradengeluid. Die techniek wordt ook in nieuwe bioscoopzalen gebruikt, en zorgt voor voller, helderder, completer geluid. Dolby Atmos biedt de mogelijkheid om de kijker te omringen met geluid, waarbij een overvliegend vliegtuig echt klinkt alsof het over je heenvliegt.

LG is daarbij de eerste die het geluid rechtstreeks aan zijn SJ9 Dolby Atmos-soundbar doorgeeft, zonder dat je een Blu-ray-speler nodig hebt. Die soundbar met bijbehorende subwoofer zendt geluid uit over 5,1 kanalen, en projecteert het ook naar boven. Zo komt een deel van het geluid via het plafond op je af, waardoor je omgeven wordt door het geluid.

Tel daar de fenomenale beeldkwaliteit van LG’s 4K HDR OLED-tv’s bij op en je begrijpt waarom LG de beste keus is voor de liefhebber van films, series en games. Geen ander merk heeft zo’n breed aanbod OLED-tv’s en geen ander merk maakt zijn OLED-tv’s van begin tot eind helemaal zelf.

LG, de absolute OLED-expert

Als je OLED zegt, zeg je LG. Het Zuid-Koreaanse bedrijf is de absolute autoriteit op OLED-gebied, en het enige bedrijf dat de schermen maakt. Andere fabrikanten haakten af, en alle van hen kopen hun OLED-panelen nu bij LG in. In OLED-tv’s van bijvoorbeeld Panasonic en Sony zitten schermen van LG, simpelweg omdat ze zo goed zijn.

Maar waar die andere merken dit jaar hun eerste OLED-tv’s hebben aangekondigd, heeft LG inmiddels een flinke serie OLED-tv’s uitgebracht. De LG Signature OLED-tv W is daarbij het nieuwste paradepaardje. De W staat voor wallpaper, want de flinterdunne tv van 2,6 millimeter hang je als een poster aan de muur. Het geluid komt uit een bijbehorende soundbar, waar ook alle aansluitingen op zitten. Dat laat het sublieme scherm verder onbelemmerd om de beste beeldkwaliteit te geven, met minimale afleiding.

De Signature W is met een prijs van 7999 euro niet voor iedereen weggelegd, maar OLED wordt in rap tempo goedkoper. Zo kost de nieuwste instap-OLED van LG, de 55 inch 55C7, nu tijdelijk geen 2999 maar 2699 euro. De 55 inch LG B6, die halverwege 2016 op de markt kwam, is er al voor 1.999 euro. Ook dan haal je een 4K OLED-tv met brede HDR-ondersteuning, uitstekende kleur en zwartwaarden en soepel beeld bij films, games en sport in huis. Natuurlijk met een strakke vormgeving en voorzien van het vlotte besturingssysteem webOS, met tal van apps.