Zo maak je je huis nog slimmer
Promotion
Promotion

Zo maak je je huis nog slimmer

zondag 19 maart 2017 15:56

Deze Smart Home-toepassingen vergroten je wooncomfort.

Een Smart Home is een woning die gebruik maakt van technologie om het wonen gemakkelijker en behaaglijker te maken. Daarnaast zorgt deze technologie er ook voor dat het (energie)verbruik flink kan dalen. Klinkt als iets wat elke Nederlander zou moeten doen, maar waar begin je in het woud der Smart Homes? Welke toepassingen zijn er?

Automatisch de lichten aan

Er zijn verschillende manieren om je huis slimmer te maken, in eerste instantie voor jezelf. Rijd je na een lange dag op je werk naar huis en baal je op voorhand al dat je thuis komt in een donker huis? Zorg er dan voor dat je je verlichting in huis koppelt met een Smart Home-programma, zodat je vanuit de auto alvast je verlichting aan kunt zetten als je bijna thuis bent. Of nog beter, stel je Smart Home-programma zó in dat hij vanaf 17:00 uur de binnenverlichting aanzet en om 17:30 uur de verlichting buiten laat aanspringen.

Zo zorg je goed voor jezelf, maar nóg beter voor je energienota: in plaats van de verlichting de gehele dag aan te laten staan zodat je ‘s avonds thuis komt in een verlicht huis, staat hij alleen maar aan op momenten dat je daadwerkelijk (bijna) bent. In de zomermaanden voeg je je zonwering buiten toe: laat deze dan op het moment dat de zon naar binnen begint te schijnen automatisch zakken, zodat je huis niet teveel verwarmt.

Garagedeur sluiten via een app

Een voorbeeld van een slimme tool om je huis 'smart' te maken is de Somfy Smart Home-oplossing TaHoma: een handig kastje dat draadloos een keur aan producten met elkaar verbindt, zoals zonwering, binnen- en buitenverlichting, garagedeur en de de thermostaat. Net vertrokken naar je vakantieadres en vergeten of je de garagedeur hebt dichtgedaan? Met de TaHoma voorkom je een rit terug naar huis of slapeloze nachten, maar check je via de app of de garagedeur wel dicht was.

Alles met één druk op de knop

De TaHoma kun je ook goed gebruiken als je op het punt staat een goede film te gaan kijken en je de lichten wilt dimmen en de gordijnen wilt sluiten: zonder dat je hiervoor op hoeft te staan gaan je gordijnen dicht en worden de lichten gedimd met één druk op de knop.

Met een Smart Home-toepassing spits je je huis net even iets meer toe op je eigen voorkeuren - met nóg comfortabeler wonen tot gevolg.

Promotion