Zo werk je zo groen mogelijk
Promotion

Zo werk je zo groen mogelijk

maandag 14 augustus 2017 22:44

Met deze slimme keuzes beperk je de impact van jouw werk op het milieu.

We zijn in Nederland nog lang niet duurzaam genoeg bezig. De CO2-uitstoot in ons land bevindt zich op het hoogste niveau ooit. We doen het veel slechter dan het Europese gemiddelde. Daar worden we bij Bright niet vrolijk van, maar het zet ons ook aan om naar de duurzame oplossingen te kijken. Daarom schrijven we veel over de overgang naar elektrisch rijden, zonne-energie en windenergie. En over slimme, groene startups, zoals douchen met water verwarmd door servers.

Dat zijn mooie ontwikkelingen, maar je kunt ook zelf iets doen om de wereld een stukje duurzamer te maken. Alle kleine beetjes helpen, van carpoolen tot minder vaak de wasmachine laten draaien. Technologie-gebruik lijkt in eerste instantie vooral bij te dragen aan de vervuiling. Je ziet meteen de bergen met weggegooide oude telefoons en andere apparatuur voor je. Het is dan ook belangrijk oude gadgets in te leveren voor recycling.

Maar je kunt technologie ook slim inzetten om groener te werken. Zonder al te veel ingrijpende veranderingen houd je zo je persoonlijke ecologische voetafdruk beperkt. We geven je een paar tips.

1. Thuis werken

Een van de belangrijkste oorzaken van de toegenomen vervuiling in ons land is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek dat er meer ‘vervoersbewegingen’ zijn. De oplossing: met zijn allen vaker thuis werken, zodat we minder kilometers maken. Dat heeft niet alleen als voordeel dat je minder tijd kwijt bent aan reizen, maar daar komt bij dat je bespaart op extra brandstof en CO2-uitstoot. Ga je met de auto, dan is thuiswerken al gunstiger vanaf een afstand van 7 kilometer. Voor reizen met de bus geldt een afstand van 11 kilometer en voor de trein is dit 25 kilometer. Zelfs als je thuis iets meer energie verbruikt en de verwarming aan zet, werk je al groener dan dat je naar een locatie moet reizen.

Laat je computer thuis niet onnodig lang aan staan, en haal je smartphone of laptop uit de oplader als ze volledig zijn opgeladen. Veel mensen houden hun telefoon de hele nacht aan de lader en dat is niet alleen onnodig stroomgebruik, het is ook slecht voor de levensduur van je smartphone. Als je op zoek bent naar een nieuwe smartphone, dan is de Fairphone overigens een groen alternatief. Fairphone bestaat uit duurzame onderdelen en wordt zo eerlijk mogelijk geproduceerd. KPN biedt de Fairphone ook in combinatie met abonnementen aan.

Ook als zzp’er kun je duurzamer werken, bijvoorbeeld door facturen digitaal te versturen in plaats van op papier of je zakelijke bankrekening bij een 'groene' bank te nemen. De printer is sowieso een apparaat wat vaak de hele dag onnodig aan staat. En bij de inrichting van je thuiskantoor kun je kiezen voor gerecyclede of tweedehands meubels. Dat scheelt je als zzp’er ook weer geld. Als je de hele dag thuis zit te werken, is het zonde dat je hele huis wordt verwarmd. Dat kun je oplossen met slimme radiatorknoppen, zoals Honeywells Evohome. Die zorgen ervoor dat je de temperatuur per kamer kan instellen, waardoor je alleen de ruimte waar je werkt kunt verwarmen. Zo bespaar je ook flink op je energierekening.

2. Bestanden opslaan in de cloud

Als je bestanden bewaart in de cloud, breng je ook je totale energieverbruik omlaag. Met cloudcomputing hebben bedrijven zelf geen servers meer nodig waarop documenten, foto's en video's opgeslagen moeten worden. Dit gebeurt in grote centrale datacenters, die efficiƫnter omgaan met het energiegebruik en de opslagcapaciteit.

Consumenten kunnen dankzij cloudopslag via internet altijd bij hun bestanden. Dat is niet alleen handig en zorgt ervoor dat je minder snel belangrijke documenten kwijtraakt. Je hebt ook geen usb-sticks of externe harde schijven meer nodig. Des te minder apparaten je gebruikt, hoe beter dat voor het milieu is. Dat scheelt namelijk qua grondstoffen, productie en energieverbruik.

Volgens KPN bespaar je met cloudintegratie al snel 30 procent energieverbruik en stoot je 90 procent minder CO2 uit. Een voorbeeld van hoe een simpele verandering in je werk tot veel resultaat kan leiden.

3. Kies een groene provider

Het is goed om te weten waar de stroom vandaan komt die je gebruikt, en of die wel schoon gewonnen wordt. In Nederland staan verschillende windparken op land en zee en daarnaast kan stroom opgewekt worden uit biomassa. Een provider zoals KPN levert ook diensten en producten die minder energie gebruiken, denk aan slimme apparaten, zoals modems waarmee bespaard kan worden. Voor zijn eigen bedrijfsvoering is KPN sinds 2015 al klimaatneutraal. De provider gebruikt 100 procent groene stroom gegenereerd door lokale windparken en biomassa-centrales. Practice what you preach.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met KPN. Wil je meer weten over de groene strategie van KPN, kijk dan hier.