Publicatiestop Wikileaks door geldgebrek
Nieuws

Publicatiestop Wikileaks door geldgebrek

maandag 24 oktober 2011 16:36

Wikileaks stopt met nieuwe publicaties omdat er door tegenwerking van financiele instellingen nauwelijks donaties binnenkomen.

Wikileaks heeft afgelopen jaar miljoenen aan donaties misgelopen omdat de creditcardmaatschappijen en banken de donaties aan de klokkenluidersite blokkeren. Via post en sms-verkeer is tot nu toe maar zevenduizend euro binnengekomen. Vanwege het geldgebrek heeft Wikileaks-oprichter Julian Assange vandaag bekendgemaakt dat de site stopt met publiceren van nieuwe documenten.

Assange gaat zich de komende tijd richten op een juridische strijd tegen PayPal, Visa, Mastercard en de Bank of America. Wikileaks klaagt ze aan voor de schade: circa 15 miljoen dollar aan misgelopen donaties. 'Toen de blokkades werden opgeworpen ontvingen we 100.000 euro per dag', aldus Assange. Ook ligt er een klacht van Wikileaks bij de Europese Commissie, die over enkele weken beslist of er een onderzoek naar de financiële blokkade komt.

Volgens Assange ontbreekt een wettelijke basis voor de donatieblokkade. Wikileaks is als instantie nooit aangeklaagd. De financiële maatschappijen beperken volgens Assange de vrijheid van meningsuiting. Als de donaties niet voor het eind van het jaar binnenkomen, zegt hij dat er een einde komt aan Wikileaks. Volgens Assange zijn er nog 'duizenden publicaties' die nog niet online staan. De laatste publicatie is een PDF over de 'bankblokkade' tegen Wikileaks.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

De graaicultuur van de banken ligt niet alleen aan de basis van de crisis, ze vinden het ook nog eens nodig om ons de waarheid te onthouden. Gooi visa en paypal buiten.

 

Misschien vrezen ze dat er ook nog vuile was van hen wordt buitengehangen... Wie het geld heeft, heeft de macht.

 

Financi

 

Nieuwsbrief