Radionerds pikken Libische missies op
Nieuws

Radionerds pikken Libische missies op

dinsdag 22 maart 2011 11:21

Nederlandse radiohobbyisten luisteren vliegtuigen van geallieerden af tijdens Libische missies en zetten geluidsopnames online.

De Hilversumse radiohobbyist Huub aka FMCNL is even wereldnieuws vanwege het afluisteren van gesprekken van vliegtuigen die betrokken zijn bij de missies in Libië. Een deel van de communicatie gaat via openbare frequenties, omdat militaire vliegtuigen anders te dicht langs gewone toestellen vliegen. Die gesprekken zijn dus voor alle radionerds op te vangen.

Tegenwoordig slaan ze de gesprekken ook op en publiceren ze ze op sites als Audioboo. Luister bijvoorbeeld naar wat het Amerikaanse psy-ops-vliegtuig als boodschap uitzendt naar Libische militairen. Ary Boender heeft het ook gehoord vanuit Nederland, meldt deze blog. Ook anderen hebben de oproepen aan de Libische soldaten online gezet: hier is nog een mp3, en nog eentje.

Een van de mysterieuze vluchten die Huub heeft ontdekt is er eentje geweest op de avond van de stemming in de VN Veiligheidsraad over Libië. Toen landde er een verdacht toestel op de vlieghaven van Tripoli. Het kan gaan om een illegale CIA-vlucht, waarbij stiekem mensen worden overgebracht van het ene naar het andere land. Radiohobbyisten hebben enkele jaren geleden meer van dergelijke mysterieuze vluchten opgepikt.

Huub zegt tegen Wired dat hij niet alleen zijn radio-apparatuur gebruikt, maar ook audiostreams, videostreams en irc-kanalen. Zelf meeluisteren? Huub gebruikt een ICOM R20-receiver en een Uniden UBC-785XLT-scanner. Kost je een paar honderd euro en vooral veel tijd.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Waarom nou weer "radionerds"?

 

Omdat Tonie, ze dan tot zijn peergroup kan rekenen...

 

radionerds hoeft toch niet persé negatief te zijn? als jij dat zo opvat oke..

 

Het artikel overdrijft de zaak wel een beetje. Dit zijn gewoon de broadcast berichten naar de libische troepen, geen communicatie over de missies, dat is natuurlijk allemaal gecodeerd.

 

Nerds is geen positieve benaming, noem het dan enthousiastelingen

 

Nerd klinkt iig alsof je er verstand van hebt, enthousiasteling is nog net een stap amateuristischer...

 

Ik zeg radio whizz kids

 

Radio activists.

 

Luistervinkjes

 

Nieuwsbrief