Reader heeft Nederland nog lang niet veroverd
Nieuws

Reader heeft Nederland nog lang niet veroverd

dinsdag 23 maart 2010 14:36

In Nederland zijn tot nu toe nog maar 37 duizend readers verkocht. Consumenten kochten gemiddeld drie ebooks.

Nederland loopt nog niet erg warm voor de reader. Tot nu toe gingen er 37 duizend digitale leesapparaten over de toonbank, maakte onderzoeksbureau GfK Benelux bekend op het E-reading Event in Eindhoven deze dinsdag. Volgens Maikel Verhaaren van GfK is Nederland 'nog niet klaar voor e-reading', maar de markt is wel 'sterk in beweging'.

Per verkochte reader zijn gemiddeld drie algemene ebooks verkocht, wat een totaal van zo'n 110 duizend verkochte ebooks oplevert. In dit cijfer zitten geen elektronische versies van studie- en wetenschappelijke boeken. Maar een kwart van de Nederlanders weet wat ebooks en readers inhouden. Minder dan tien procent overweegt een reader te kopen.

Tegenover elk verkocht ebook staan 240 papieren boeken. Maar het aanbod van ebooks is dan ook nog erg klein: maar drie procent van de a-titels is beschikbaar als ebook. Veruit de meeste 'buzz' rond readers wordt volgens GfK gecreëerd rond de iPad. De iPad-aankondiging zorgde in januari voor een enorme piek in online publicaties over digitaal lezen.

De boekenbranche hoopt te leren van andere entertainmentvormen waar betalen voor digitale content ook geen groot succes is gebleken. De muziekindustrie is nauwelijks in staat om geld te verdienen aan verkopen van downloads aan consumenten, vertelde Verhaaren. In Nederland vormen betaalde downloads maar een paar procent van de muziekmarkt. Ook in de filmwereld is het betaalde aanbod in Nederland nog mager. Verhaaren denkt dat rond elektronisch lezen uitgevers eerder moeten overgaan naar abonnementen of advertentiemodellen in plaats van verkoop van betaalde downloads.

Ook Bol.com maakte op het congres dinsdagmiddag cijfers bekend over het aantal verkochte e-books. Bol verkocht alleen in 2010 al 54 duizend e-books, maar daar zitten ook studie- en wetenschappelijke titels bij. Die zitten niet in de 110.000 e-books die GfK sinds augustus telde. Volgens GfK kan de e-bookverkoop bij betere randvoorwaarden wel sneller groeien.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Het is de vraag of GFK de verkopen van Bol.com wel registreert. Ik zou het persoonlijk niet weten.
E-reading wordt hem trouwens niet denk ik zelf..

 

Aan de verkoopcijfers van Bol is duidelijk te zien dat het wel al wat is. Alleen moet je verder dan bright (lees: ifans) kijken. Natuurlijk wordt het nooit iets als je denkt dat de ipad iets met een e-reader te maken heeft. Maar ik kan je verzekeren dat de e-reader het helemaal is en alleen maar beter wordt.

Overigens zijn het niet de consumenten die het af laten weten, maar veel uitgevers. De zijn doodsbang voor de kopieën. Niet helemaal onterecht overigens, want ik heb laatst voor een jaar leesvoer gedownload voor mijn vrouw (zo kun je de hogere prijs tenminste rechtvaardigen). Maar ja, ze zullen het niet tegen kunnen houden, want de niet elektronisch uitgegeven boeken, worden gewoon in PDF aangeleverd door enthousiaste kopieerders.

 

E-reading kan wel wat worden. Allen ligt in nederland de prijs te hoog van een ebook. Waarom zou ik een E-reader kopen voor € 200 als een ebook net zo duur is als de papierenversie.????? Eerst de prijs van een ebook omlaag en dan wordt het wel wat.

 

Ik denk persoonlijk ook dat e- readers de boeken moeten/kunnen gaan vervangen. Er zijn enkel nog wat hobbels te nemen. Noem bv. een betaalbare reader met kleurenscherm..

 

Er zijn gewoon te weinig Nederlandse e-books

 

Zal wel aan mij liggen maar wat voor mij nog niet geheel duidelijk is met de verschillende ereaders kan je dan ook alle formaten ebooks lezen. Heb ergens de klok horen luiden ivm kindle dat die alleen eigen formaat ebook kan lezen. Is dit nu waar of kunnen alle ereaders alle ebook formaten aan? Dommige iphone gebruiker... :)

 

ik heb dit soort apparaten bekeken in de winkel.
ze lijken verdomd veel op iets te grote veel te dure rekenmachines die mijns inziens maar 1 ding kunnen en nog slecht ook.

koop een ipad of een netbook en lees daar je boeken op ipv deze kul
geef het twee jaar en dan zijn de huidige ebookreaders
aan alle kanten ingehaald door apparaten die echt beeldkwaliteit leveren en meer functies hebben lees kleuren beeld/ beweging en geluid.

enne wees eerlijk wat er nu in de winkel ligt is echt niet meer waard dan twee tientjes

 

Gijzzz, als jij meent dat 'men' een ereader links moet laten liggen voor een Ipad of netbook heb je helemaal niet begrepen wat een ereader anders maakt. Zoek dat eerst eens uit !

En ja, ereaders zoals ze nu zijn, zullen langzaam verdwijnen en opgaan in meer geavanceerde toestellen. Maar twee jaar wachten ? Dan loop jij flink achter ! Kleurenschermen, video, connectivity staat in de startblokken om dit jaar gelanceerd te worden.

En ja, de prijzen van de eerste generatie ereaders zouden echt naar beneden moeten als je weet dat de derde generatie klaar ligt. Maar nieuwe technologie "twee tientjes" waard noemen.......

 

De kostprijs van een e-reader is /- 30 euro. De vraagprijs is echter belachelijk hoog en dat ziet de consument gewoon. Daarnaast is een e-book net zo duur als een paperback, dus daar maak je ook geen vrienden mee. Alleen early adaptors kopen ze om mee te showen.

 

Dag Mo,

Dat er genoeg mensen zijn die nog niet exact weten wat een ereader is, begrijp ik (zelfs erg logisch.

Maar als je niet wat het is maar wel de kostprijs weet, dat vind ik knap.

Voor die prijs heb je nog niet eens een e-ink panel...

 

Met alle respect, maar die ereaders zien er gewoon niet uit. Punt! Hopen dat de ipad daar een verandering in maakt.

 

Jaaaaaa, ik koop ook echt een ereader omdat ik er mee wil pronken en populair wil zijn bij mijn oppervlakkige vriendjes.

 

De ipad is echter geen e-reader want er wordt niet gebruik gemaakt van digitale inkt. Oftewel je zit nog steeds naar een beeldscherm te staren.

 

Met de iPad zit je weer in een lamp te kijken. Ik gebruik de kindle dx professioneel en privé. Ideaal. Over twee jaar is alles anders, dus dan weer een nieuwe, net als met de telefoon. De klagers over de prijs van eboeken hebben nooit nagedacht over hoeveel arbeid er in een boek zit (schrijven, vertalen, redactie, marketen). Hoezo duur?

 

De voorstanders van hoge prijzen van eboeken realiseren zich niet hoeveel van de prijs in de zakken van uitgeverijen verdwijnen. Een auteur doet al het echte werk. Maar een auteur mag met een boek van 10 euro zichzelf op de borst kloppen als hij/zij per boek een royalty van 80 eurocent ontvangt.

 

Je kan op de iPhone al ebooks lezen. Persoonlijk vind ik het net goed gaan. Leest prettig. Zoek maar eens op Stanza. Pakt gewoon de epub bestanden.

 

Ik lees ook Ebooks met Stanza op mijn Iphone (die ik toch al had), zo heb ik geen extra kosten van een Ereader en wel de voordelen van Ebooks!

 

Kan jij ook lekker in het zonnetje gaan zitten lezen met een Iphone ?!

 

Ik lees ook op mijn Iphone (die ik toch al had) met Stanza. Ik heb dus geen extra kosten van een Ereader en wel de voordelen van Ebooks.

 

Sorry, per ongeluk 2x!

 

Ik kocht, nieuwsgierig, een eReader. Het is mij nu volledig duidelijk dat eReaders trage, enkelvoudige apparaten zijn met ook nog eens belabberde syncsoftware. Het zo geroemde voordeel van die e-ink valt m.i in het niet bij de multifunctionaliteit in hires kleur van de iPad. Ik weet zeker dat die eReader fabrikanten met angst en beven naar de iPad kijken want die kunnen daar op geen stukken na mee concurreren.

 

Als toevoeging begrijp ik niet dat het aanbod van eboeken zo achterblijft; elk gedrukt boek begint tegenwoordig zijn leven als PDF. Het moet simpel zijn om die als ePub aan te bieden

 

geef mij toch maar een echt boek

 

Ik snap eerlijk gezegd echt niet waarom je een ebook zou lezen. Het doet ook nog eens afbreuk aan de sfeer die een papieren boek uitstraalt. Nee doet mij maar een boekenkast vol met mooie boeken.

 

1] e-boeklezers (readers) beschikken over een e-ink scherm. Dat leest vele malen prettiger dan een gewoon (computer)(telefoon)scherm. Een computerscherm geeft teveel lichtinval en je kunt er niet makkelijk mee op de bank gaan zitten. Een telefoonscherm is gewoon té klein. Je kunt wel lezen, maar het is een aanslag op de kwaliteit van je ogen. Daar zul je in de toekomst veel last van krijgen.

2] e-boeken zijn in de meeste gevallen 10 tot 20% goedkoper dan papieren boeken (aanbiedingen en afgeprijsde boeken daargelaten) Het kan goedkoper, maar deze regering blijft hardnekkig vast houden aan het 19% btw tarief i.p.v. het 6% tarief voor papieren boeken.

3] het vervaardigen van e-boeken, apparatuur, opslag, online-systemen etc. kosten een flinke investering. Daar staan de meeste mensen niet bij stil. Dus een nieuw product wat in de markt wordt gezet is in het begin altijd wat duurder. Zodra het een vaste plek heeft veroverd, de introductiekosten zijn terugverdiend en de verkopen stijgen zullen de prijzen dalen.

4] De iPad is een hype. Iedereen loopt er kennelijk achteraan. Maar niemand heeft 'm nog echt gezien of in zijn/haar handen gehad. iPad beschikt niet over een e-inkscherm. Daardoor is de leesbaarheid minder en minder prettig. Je kunt er natuurlijk wel tekst oplezen. Maar het is alsof je voor veel geld een ouderwetse auto koopt die geen old-timer is.

5] Het aanbod e-boeken is helaas nog erg laag. Maar de introductie neemt gewoon meer tijd in beslag dan andere producten die vandaag de dag in de markt gezet worden. Vroeger was een introductietijd van 1 jaar of meer heel gewoon. Nu moet het kennelijk al na 1 maand een megasucces zijn. Veel schrijvers wachten ook nog even af.

6] Het nadeel (of voordeel zo je wilt) van de trage introductie is wel dat er reeds veel boeken illegaal zijn te downloaden (en worden zelfs via marktplaats.nl verkocht. via die weg kopen is echter zéér immoreel. Waarom zou je iemand geld geven voor iets wat die persoon alleen maar gestolen heeft en probeert daar geld aan te verdienen. Regelrechte heling ook overigens. Nog los van het gegeven dat je daarmee veel schrijvers de ambitie zult ontnemen ooit nog een boek te schrijven)

Ook zijn er reeds veel mensen die hun eigen boeken scannen en deze ook via internet aanbieden. Als gratis download of voor geld.

7] Misschien dat de e-readers het gaan afleggen tegen de iPad's. Maar niet vanwege de kwaliteit of het leesgemak. Want daarin is de e-reader vele malen beter. Wie herinnert zich niet de strijd tussen destijds VHS en betamax 2000 (video) Het slechtse videosysteem won dankzij een betere marketing. Wij zijn dus bereid om geld (meer geld) voor een slecht(er) systeem te betalen. Louter en alleen omdat we ons laten verleiden door verkooptrucs.

8] pdf omzetten in een ePub. Helaas, dat is toch niet zo eenvoudig als het lijkt. Dat heeft met vele technische details te maken. Maar als je eenmaal het maken van ePubs onder de knie hebt, liefst vanuit platte tekst, dan gaat het vrij simpel. Helaas zijn er nog niet zoveel bedrijven/uitgeverijen die het maken van goede ePubs beheersen.

9] e-readers zijn nog (relatief) duur. Zoals gezegd, de ontwikkelingskosten moeten eerst terugverdiend worden. Maar er komen vele nieuwe e-readers van verschillende bedrijven aan (2010). Dus de ontwikkeling gaat snel (wifi/draadloos/internettoegang; kleurenscherm etc.) en door de concurrentie zullen de prijzen dalen.

Maar alles valt of staat met de bereidheid van de mensen om voor én het apparaat én de digitale boeken te betalen in plaats van deze gratis van internet te downloaden. Anders zal het net zo vergaan als met de muziekindustrie. Marginalisatie, veel bands in hetzelfde genre wat op dat moment populair is, weinig diversiteit in verschillend muziekaanbod; meer van hetzelfde (kopieergedrag van muzikanten).

 

Bol.com liegt over de cijfers.

 

Ik lees al jaren met e-ink scherm. Geen enkel scherm met backlight kan die leeservaring overtreffen. De e-book is vooral goed bruikbaar in fel licht, op een zonnige dag buiten bijvoorbeeld. Hoe meer licht op het scherm schijnt, hoe beter het leest. In de zon met zonnebril geeft nog meer contrast. Probeer dat eens met een lcd scherm. Kansloos. Ik kan probleemloos vier uur nonstop met de ereader lezen, vanaf de iPhone of een computerscherm ben ik na twee uur al doodmoe.

Dus ja, de ereader vult een gat in de markt op. Maar het is geen multifunctioneel apparaat zoals we dat tegenwoordig gewend zijn. Je koopt een ereader slechts voor een enkel doel. Boeken lezen. En dat is wellicht ook iets wat in deze tijd door steeds minder mensen gedaan wordt. Als je liever het hele weekend gaat gamen dan moet je geen ereader kopen.

Ik koop mijn digitale boeken trouwens online in de US. Origineel, spotgoedkoop en kwalitatief. Ik ken eigenlijk geen Nederlands boek dat echt de moeite waard is om te lezen. Dat is ook een lokaal probleem. De kwaliteit en kwantiteit van het Nederlandstalige aanbod.

 

Rene S, doe eens niet zo kansloos. Je argumentatie slaat nergens op.

Ik ga het even af:

1) Ten eerste veronderstel je dat e-ink prettig leest. Maar dat is subjectief. Dat een kleine telefoon niet ideaal is om te lezen is duidelijk maar dat wil niet zeggen dat een e-book daarom per definitie de beste oplossing is. Dat is appels met peren vergelijken.

2) Je zegt dat een e-book goedkoper is dan een gewoon boek. Dat zal wel zijn maar het zijn twee verschillende producten. Je kunt niet zeggen dat een potlood goedkoper is als een pen en daarom een beter alternatief. Vervolgens zeg je dat boeken onder een hoog btw tarief vallen en dat dat het succes van de e-readers tegen houdt. Daar heeft de consument geen boodschap aan. Bedoel je daarmee te zeggen dat we dat maar voor lief moeten nemen omdat het niet de schuld is van de e-reader fabrikant?

3) Dit is ook een mooie. Ten eerste zeg je dat er een nog niet bestaande infrastructuur bestaat voor het distribueren van e-books, terwijl je in punt 6 toegeeft dat ze al wel massaal illegaal worden aangeboden. Blijkbaar is het toch niet zo ingewikkeld om een e-book online aan te bieden. Daarnaast zeg je ook dat e-readers nu nog duur zijn maar als we er allemaal een kopen worden ze vanzelf goedkoper. Dat is nogal paradoxaal want als we eerst massaal een dure kopen, en ze worden vervolgens goedkoper, dan hebben we niks meer aan die goedkopere prijs, alleen de waarde van het reeds aangeschafte product daalt dan. Daarnaast geef je ook geen indicatie van hoe goedkoop ze dan zouden worden, dus een overbodige opmerking.

4) I-pad e-reader i-pad e-reader blabla… die twee zijn lastig te vergelijken. Ik denk alleen dat als de gemiddelde e-reader eigenaar slechts 3 boeken heeft gekocht sinds aanschaf, ze die best vanaf de i-pad kunnen lezen, en vervolgens met een apparaat zitten wat ze ook voor 100-en-1 andere dingen kunnen gebruiken. En je oldtimer metafoor slaat kant noch wal.

5) boohoo, marktwerking, deal with it! Als het succes van een product afhangt van de compassie van de doelgroep voor een mislukte strategie dan doe je als productent iets verkeerd. Je koop toch ook geen auto met het idee, ja het is een rotding en veel te duur maar je moet er maar begrip voor opbrengen.

6) Dit argument werkt alleen maar tegen je. Het feit dat er een levendige underground scène bestaat wil zeggen dat er veel interesse is maar dat de sector niet weet hoe ze die moeten gebruiken voor een winstgevend beleid. De consument wil wel maar niet onder de voorwaarden opgelegd door de bedrijven die er mee bezig zijn. Er ligt dus een kans open!

7) Bedoel je met verkooptrucks dat verhaal wat je hier ophangt? Ook is je voorbeeld weer heel slecht gekozen. VHS vs. Betamax ging over content niet over hardware. Publiek koos voor de content en kreeg de hardware erbij.

8) 'Dat heeft met vele technische details te maken.' Oh sorry dat gaat mijn pet te boven, ik ben blij dat we op mensen zoals jou kunnen vertrouwen bij het maken van de juiste keuzes. Laat me niet lachen. Nogmaals geneuzel waar de consument geen boodschap aan heeft. ePub formaat of PDF, dat heeft niks met de kostprijs van de reader of het e-book te maken.

9) '(wifi/draadloos/internettoegang; kleurenscherm etc.)' eigenlijk een iPad dus? haha

 

Te weinig aanbod en boeken zijn te duur. Het aanbod wat er is os meer ramsh dan bestseller hellaas. Als het aanbod niet snel volgt ligt de e-reader, correctie ramsh-reader straks ook bij de Slegte.

 

Eens met de stelling dat content leidend is; zou willen toevoegen: gebruikerservaring en multifunctionaliteit. Bovendien een veel grotere markt dan alleen lezers. Zie wat Am. uitgevers en nu ook onze tijdschriftuitgever Sonima doet. Zelf denk ik dat ook de educatieve markt op tablets zal inzetten.

 

Wat is dat toch voor kulargument dat e-boeken te duur zijn in vergelijking met papieren boeken? Iedereen heeft geloof ik nog steeds het idee dat een fysiek, papieren boek "echter" is dan een electronisch bestand met dezelfde inhoud. Koop je een boek omdat het goedkoop is of omdat je het graag wil hebben? Ja, de auteur krijgt een percentage en de rest gaat naar de uitgever. Die heeft namelijk vooraf geld uitgetrokken voor vertaling/redactie, opmaak, digitalisering, marketing, etc. Uit de opbrengst van een boek moet al snel een half dozijn mensen betaald worden. Geloof me, als je rijk wil worden moet je echt niet de uitgeverij in gaan (was het maar zo...).

 

Nieuwsbrief