Rechter wijst Samsungs claims tegen Apple af
Nieuws

Rechter wijst Samsungs claims tegen Apple af

vrijdag 14 oktober 2011 15:41

De Nederlandse rechter vindt de vergoedingen die Samsung van Apple eist wegens patentschendingen te hoog.

Samsung eiste vanwege vier patenten die Apple zou hebben geschonden in 3G-technieken een verkoopverbod van iPhones en iPads met 3G-ondersteuning. Die patenten betwist de rechtbank in Den Haag niet, maar de rechter oordeelde vrijdagmiddag wel dat Samsung voor de octrooien veel te veel geld eist van Apple. De rechter wijst hierom de kort gedingen die Samsung aanspande af. Gevolg is dat Apple gewoon mag doorgaan met de verkoop van zijn mobiele apparaten met 3G.

Volgens de rechtbank is Samsungs licentieaanbod aan Apple onredelijk. Samsung eist voor elk van de vier patenten 2,4 procent van de kostprijs van een 3G-chip aan royalties. Dat is de rechter te gortig. Apple en Samsung moeten nu opnieuw onderhandelen over de vergoeding.

De Nederlandse rechter verbood eind augustus nog de verkoop van de Galaxy S, S II en Ace vanwege schending van een enkel Apple-patent in door Samsung gebruikte software. Samsung kan gewoon doorgaan met de verkoop, omdat het bedrijf de afgelopen weken alle onverkochte toestellen van een nieuwe versie van de software heeft voorzien. Die versie schendt het patent niet meer.

Sinds donderdag zou er geen Galaxy-toestel met de oude software meer in de winkels liggen. Donderdag was de dag dat het verkoopverbod zou ingaan. 

In de VS is het juridische geschil tussen beide bedrijven nog niet voorbij. De Ameriaanse rechter oordeelde donderdag dat Samsungs Galaxy Tab inbreuk maakt op het modelrecht van de iPad, maar Apple moet nog maar bewijzen of dit modelrecht wel onderscheidend en belangrijk genoeg is om een verkoopverbod te rechtvaardigen. Over zo'n verbod valt daardoor op een later moment pas een oordeel.

Samsungs advocate blunderde overigens tijdens de Amerikaanse zitting. Ze kon vanaf een afstandje niet eens aanwijzen welke van de twee tablets de Galaxy en welke de iPad was.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Onlangs zag een potentiele klant af van zijn koopcontract bij een Toyotadealer omdat de stuurbediening van zijn audioinstallatie alleen de ipod ondersteunde. Waar hebben we het dan over.........

 

Onlangs zag een potentiele klant af van zijn koopcontract bij een Toyotadealer omdat de stuurbediening van zijn audioinstallatie alleen de ipod ondersteunde. Waar hebben we het dan over.........

 

Ik ben geen Ipad fan maar iemand die een Samsung koopt verklaar ik voor gek. Je gaat toch niet 479,- betalen voor een kopie dat ook nog minder werkt. Als je Android wilt koop dan een Sony met playstation games en remote control (via infrarood en werkt op alle merken, net als logitech harmony) of een asus eepad met toetsenbord.

Samsung Tab brengt niets extra's t.o.v. Ipad of andere merken. Daarnaast maakt de eigen schil hem trager. Die is te grafisch.

 

Ik heb nu ook spijt van dat ik de galaxy tab 10.1v heb gehaald. Maar toen waren veel andere tablets er nog niet

 

Veel mensen kopen een Galaxy Tab om maar niet bij die Apple fanboys te horen, ongeacht wat ze nu echt van het product vinden. That's it.

Ik ken nu al 2 kopers van de Tab in mijn omgeving die schoorvoetend toegeven toch wel spijt te hebben. Kan ik me wel wat bij voorstellen, want Android 3.x voelt nog steeds clunky aan, itt de vloeiende ervaring die de iPad je geeft. Bovendien: probeer eens een mooie en goeie bijpassende sleeve te krijgen. Wel snel kopen, want volgende maand is er (bij wijze van spreken) WEER een nieuwe TAB verkrijgbaar.

Drama.

 

Onlangs zag een potentiele klant af van zijn koopcontract bij een Toyotadealer omdat de stuurbediening van zijn audioinstallatie alleen de ipod ondersteunde. Waar hebben we het dan over......... Ik snap niet helemaal wat deze mijnheer bedoelt?

 

Lekker allemaal kopen! Voelen=leren

 

Van de Toyota, dat snap ik ook niet, maar dat Apple wordt gekopieerd op alle front, dat is wetmatig: als er een nummer 1 is ontstaat automatisch een nummer 2 wat altijd minder succesvol wordt ongeacht wat ie ook zal proberen om nummer 1 te verslaan. Kijk maar de grote voorbeelden als Coca Cola versus Pepsi, Hertz versus Avis, etc... Mijn punt is dat nummer 1 is de initiator in een genre wat goed is uitgewerkt en doordacht is. Dat doen ze 6 à 7 jaren over om van een idee tot op de markt brengen. Dan komt nummer 2 die door het succes van nummer 1 wordt getriggerd. Maar ondanks "reverse engineering" wat zeker een gigantisch voorsprong geeft nooit nummer 1 in kan hallen vanwege de punten boven genoemd.

 

Die man zag af van zijn koopcontract omdat die auto geen samsung/htc ondersteunde? Toyota koos voor iPod/iPhone integratie omdat die nou eenmaal (in de muziek buisness dan) een groter marktaandeel hebben. Beter één standaard ondersteunen dan een auto vol adaptertjes hebben omdat die ook alle andere bedrijfjes moet ondersteunen.

 

Allemaal adaptertjes? Alle androids hebben verplicht microusb. Zucht.. Apple fanboys

 

Het schijnt niet eens zo erg te zijn als je technologie gekopieerd word vanuit marketingoogpunt. Het schijnt zo te zijn dat als een concurrent de marktleider kopieerd, dit de kwaliteit van de marktleider nog meer bevestigd, waarmee de marktleider nog positiever en sterker in het geheugen van de consument komt...

Kortom: kopieren van de concurrent is nooit goed!

 

Is natuurlijk ook lullig: De rechter vraagt aan een medewerker om de iPad2 en de Galaxy Tab boven zijn hoofd te houden. De advocaat van Samsung mocht raden welke de iPad en welke de Tab was.... Hij moest daar helaas te lang over nadenken.

 

Ik heb liever micro usb als z'n gierig apple adapertje

 

Micro usb is een standaard voor opladers, hartstikke handig.

 

Leuk dat je dat noemt. Want Samsung heeft zelfs de adapter gekopieerd.

http://www.iphoneincanada.ca/iphone-news/this-samsung-usb-ac-adapter-is-...

 

Eindelijk eens een topic met goede reacties zonder gezeik.. Moest vooral erg hard lachen om het ipad boven het hoofd verhaal! Sterk dit!

 

Als het nodig is blijf ik doorvechten tot mijn laatste adem. Ik zal iedere cent van Apple inzetten om dit recht te zetten. Ik ga Android vernietigen omdat het een gestolen product is, hiervoor ben ik bereid een thermonucleaire oorlog te voeren.

Later sprak Jobs met Google-topman Eric Schmidt in een café over de kwestie, maar daar werd de strijdbijl niet begraven. Jobs zei dat hij het geld van Schmidt niet hoefde, ook al bood hij hem 5 miljard dollar: “Ik wil gewoon dat je stopt met het gebruiken van onze ideeën in Android, dat is alles.”

De kans bestaat natuurlijk dat de uitspraak van Jobs deel uitmaakt van een groter verhaal. Over Jobs zijn mening rond 2011 wordt niet door de bron gesproken. Hier zullen we pas op 24 oktober achter komen, wanneer de biografie in de winkels ligt.

 

Nieuwsbrief