Red de wereld, doe een trui aan
Nieuws

Red de wereld, doe een trui aan

vrijdag 10 februari 2012 09:57

Alleen vandaag - WarmeTruiendag - kun je de ijskoude documentaire 'The last days of Shishmaref' gratis kijken via Ximon.

Waarschijnlijk heb je jouw warme trui gisteravond al klaargelegd. Vandaag is het voor de zesde keer Warme Truiendag. Naar verwachting zetten wereldwijd 2 miljoen mensen hun verwarming een of twee graden lager. Per graad bespaar je 7% energie en dus ook 7% CO2-uitstoot. Ook fijn voor alle hippe mensen die eindelijk een reden hebben om binnen hun muts op te houden.

Video-on-demand platform Ximon steunt het initiatief door alleen vandaag de documentaire The last days of Shishmaref gratis te tonen, over het Shishmaref-volkje uit Alaska, de eerste klimaatvluchtelingen. Een docu waar je het ijskoud van krijgt. Misschien was de nieuwe George Clooney-film The Descendants die op Hawaii speelt qua temperatuur een betere keus, maar goed.

Voor de participerende koukleumen zit het niet mee: het kwik blijft onder de 0 graden. Dus naast een extra warme trui ook thermo-ondergoed en je jas aanhouden.

Bram blogt bij Bright. Hij is ook mede-uitbater van het Torpedo Theater in Amsterdam.

Reacties

Hoera voor je juiste gebruik van de uitdrukking "WarmeTruiendag"! Zelfs het Klimaatverbond kan dit namelijk niet correct schrijven. Hun schrijfwijze "Warme Truiendag" suggereert <a href="http://www.spatiegebruik.nl/popup.php?id=3207">dat Truiendag een warme dag is.</a>

 

@machiel Yep, maar dan zonder kapitalen:
http://www.onzetaal.nl/taaladvies/advies/langeafstandsloper

 

Rot toch op met je spellingsadvies. Waarschijnlijk zit je met je kleine pikkie op de bank jezelf te vervelen.

 

Klimaatverbond kan prima spellen maar kiest bewust voor die spatie om het opwarmen van de aarde te onderstrepen. Illustratief was het lenteachtige weer op Warme Truiendag 2007.

Het geschatte aantal deelnemers betreft Nederland. Ook in Canada (Sweaterday, WWF) Duitsland, Oostenrijk (Pullitag) en Belgie (dikke-truiendag, initiatiefnemer) wordt de verjaardag van het Kyotoprotocol gevierd. Met een trui, die symbool staat voor wat je zelf kunt doen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Wij hebben gekozen voor de naam warme in plaats van dikke-truiendag, om de associaties met dikke kriebeltruien te verminderen. We zijn naast warme truien ook fan van laagjes: http://www.lowtechmagazine.be/2011/02/thermisch-ondergoed-isoleert-het-l...
En fan van duurzame mode en organiseerden daarom ook een wedstrijd voor HBO studenten fashion en design (dit jaar voor het eerst): www.warmsweaterdaydesigncompetition.nl
Meer informatie: http://www.warmetruiendag.nl/content/wat-warme-truiendag

 

Nieuwsbrief