Reddit-gebruikers bestoken Facebook
Nieuws

Reddit-gebruikers bestoken Facebook

donderdag 29 september 2011 10:52

Bezoekers van Reddit bestoken Facebook met verzoeken om persoonsinformatie op een cd-rom toe te sturen.

Een bericht op Reddit met als onderwerp 'How to annoy Facebook' heeft tot een stortvloed aan informatieverzoeken geleid. In het Reddit-bericht wordt uitgelegd hoe je de persoonlijke gegevens die Facebook van je bijhoudt, kunt opvragen.

Je moet wel een beetje moeite doen voor Facebook je verzoek in behandeling neemt. Zo moet je onder meer een scan van je paspoort uploaden, je naw-gegevens invullen en aangeven op grond van welke wet je je gegevens opvraagt.

Extra leuk is dan weer wel dat Facebook je volgens de opsteller van de oproep een cd-rom moet sturen met de gevraagde data. 'Kun je je voorstellen dat ze daar miljarden cd's moeten branden...', besluit de Reddit-oproep.

Of je de cd-rom daadwerkelijk krijgt, is nog de vraag. Volgens ervaringsdeskundigen probeert Facebook je over te halen om de gewenste informatie online te bekijken. Je moet dus herhaaldelijk aandringen om de data toegestuurd te krijgen.

Bovendien zul je vermoedelijk even moeten wachten. Reddit-gebruikers die hun data hebben opgevraagd, krijgen mails terug met de mededeling dat er zoveel verzoeken binnenkomen dat ze langer dan de beloofde veertig dagen moeten wachten op antwoord.

Maarten is op hoofdredacteur Erwin na de meest ervaren internetjournalist in de Bright gelederen. Hij heeft voor vrijwel alle grote sites gewerkt en doet dat nog steeds trouw bij Bright. Zijn hobby's zijn slapen en chocola eten.

Reacties

Zou leuk zijn als jij ons de Nederlandse wet verteld warme wij dat ook kunnen vragen ...

Beetje leer nieuws anders ...

 

art 35 Wbp (Wet bescherming persoonsgegevens), het kan tot maximaal 5 euro kosten (art 39 Wbp).

 

Heel bijzonder dat mensen klagen over een vrijwillig gebruikte gratis dienst. Dat lijkt ook de trend te zijn de laatste tijd.
Het is toch niet verplicht om Facebook te gebruiken of heb ik iets gemist?
Als je niet wilt dat Facebook je persoonlijke informatie opslaat. Geef ze die informatie dan niet!!!

 

Er is ook nog zoiets als sociale druk en die kan voor sommige mensen best zwaar wegen. Mensen hebben het idee achter gesteld te worden en maken daarom een account, voor bijvoorbeeld, facebook aan.

 

Klinkt als de Postcodeloterij. Je hebt wel gelijk maar toch beslis je zelf wat je wilt delen als je je inschrijft.

 

Dat zou waar zijn als facebook niet overal met zijn "like" knop zou zijn. Jij hoeft namelijk niet te "lijken", zij weten dat jij op de website ben geweest en hebben dat al lang opgeslaan ...

 

lol, geweldige actie dit

 
 

Ivo Diepstralen. Het is niets meer en niets minder dan het uitoefenen van je recht te weten wat een bedrijf, of overheid, aan informatie aan je heeft en op welke wijze dit kan worden gebruikt. Zeker omdat Facebook er het handje van heeft je prive-gegevens via een constante stroom aan veranderingen in de gebruiksvoorwaarden meer en meer lijkt te claimen als intellectueel eigendom, is het niets minder dan gewenst dat je je gegevens moet kunnen inzien opdat je als - door de overheid jaren gepropageerde - "mondige burger" een goed oordeel kan vellen of die verzameling, koppeling, gebruik en ditributie (naar bijvoorbeeld derde partijen) je bevalt. Om daar vervolgens een besluit over te nemen hoe met Facebook om te gaan.

Dat het tegelijkertijd als een ludiek middel wordt gebruikt om het Facebook lastig te maken heeft Facebook als bedrijf zelf in de hand gewerkt door in haar handelen en in haar openlijke uitingen te streven naar - voor gebruikers, maar net zo en meer nog voor bedrijven! - een zo open mogelijke vorm van persoonlijke dataflow te willen bewerkstelligen.

Je kunt je afvragen of dat een gewenste ontwikkeling is. Dat je digitale zelf zo makkelijk benaderbaar is voor bedrijven en instellingen waar je vaak niet eens weet van hebt dat ze dat kunnen inzien. Dit gaat verder voorbij de vraag of dat wat je "deelt" eigen verantwoordelijkheid is. Veel mensen hebben geen flauw benul van de konsekwentie van een geplaatste foto van een dronken bui kan hebben voor een sollicitatie, bijvoorbeeld. Die vraag doet ook niet terzake sinds Facebook liever voor jou bepaalt welke informatie je deelt (Timeline, frictionless sharing: zoek maar op).

Een soortgelijke Nederlandse tool bestaat trouwens al een tijdje voor het aanvragen van je bij bedrijven en overheidsinstellingen opgeslagen persoonlijke gegevens: PIM. De moeite waard! https://www.bof.nl/ons-werk/privacy-inzage-machine/

 

Warning: strftime() [function.strftime]: It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Berlin' for 'CEST/2.0/DST' instead in /usr/local/www/www.bright.nl/apps/iOS/artikelDetail.php on line 224

 

Krijg je nou echt schokkende info terug of is het een optelsom die je zelf kunt maken?

 

Nieuwsbrief