Rel rond actie tegen databank vingerafdrukken
Nieuws

Rel rond actie tegen databank vingerafdrukken

woensdag 25 november 2009 11:22

Een internetactiegroep tegen vingerafdrukken op de paspoortchip kreeg meteen bij de start al een aangifte aan z'n broek.

De nieuwe actiegroep Het Nieuwe Rijk tegen de komst van een landelijke vingerafdrukdatabank zegt steun te hebben van Bekende Nederlanders als tattoo-koning Henk Schiffmacher, zanger Maarten van Roozendaal, zangeres Frederique Spigt en regisseur Martin Koolhoven. Ook zet de groep Twitter in.

Het Nieuwe Rijk startte zijn campagne meteen met een rel. De groep verspreidt een nepfolder waarin de overheid zou oproepen tot het tattoëren van een BSN-nummer op de linkerarm. Dat leidde tot een aangifte bij de politie door Staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken.

Volgens Bijleveld was aangifte nodig omdat de folder een logo bevatte dat lijkt op dat van de rijksoverheid. De bewindsvrouw vond de folder smakeloos omdat hij associaties oproept met de Holocaust. De actiegroep vindt de aangifte 'volstrekt kansloos', omdat het duidelijk om een persiflage zou gaan. De reactie van het ministerie zou volgens Het Nieuwe Rijk laten zien 'dat het niet goed gesteld is met de vrijheid van meningsuiting in Nederland'.

Diverse andere burgergroeperingen proberen zich ook te verzetten tegen de verplichte vingerafdruk op de paspoortchip. Drie initiatieven hebben rechtszaken tegen de Staat in voorbereiding. De komst van de vingerafdruk is in EU-verband afgesproken. Maar Nederland wil als een van de weinige landen een centrale databank aan de biometrische gegevens koppelen.

Volgens het Nieuwe Rijk is die centrale vingerafdrukdatabank gevaarlijk: 'Het aanleggen van dergelijke databases is een vrijwel onomkeerbaar proces en het is onmogelijk om te zeggen wie hier in de toekomst toegang tot zal hebben.'

De groepering trekt een vergelijking met nazi-Duitsland. 'Gezien de geschiedenis hopen wij juist op sympathie van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. En dat ook zij zich uitspreken tegen de opslag van vingerafdrukken en andere gevoelige persoonlijke informatie.' De online petitie is nu meer dan 3000 keer getekend.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Het is een hele goede actie!
http://www.hetnieuwerijk.nl
idereen zou moeten tekenen.

 

Ik lees op hun site toch echt dat de petitie 3068 keer ondertekend is? Was gister ook al ruim 1500.

 

Heerlijk hypocriet van mevrouw Bijleveld, wat dat betreft is deze actie zeer geslaagd.
Laat de discussie over de registratiewoede van de overheid maar eens goed losbarsten.

 

Ik vind het eigenlijk wel een goede actie. Ik kan me de verontwaardiging van mensen over de manier waarop heel goed voorstellen, maar dat is ook de enige juiste reactie op het aanleggen van zo'n database!

 
@vos: toen ik dit gistermiddag schreef was de tussenstand 700 getekende petities. maar dit stukkie moest eerst door de eindredactie. :-)
 

Associaties met Holocaust?!?! Wat n gezeik! ALS t zo door gaat grijgen we rellen vanwege n gasfornuis op n folder.

 

De overheid is er zelf mee begonnen. Wat ooit Sofinummer heette, moet nu ineens een naam hebben dat heel erg aan een steungroep van het derde rijk denken.

 

Associaties met Holocaust?!?! Heftig hoor. Kan me voorstellen wat er zou gebeuren als er een gasfornuis op een folder verschijnt...

 

Associaties met Holocaust?!?! Heftig hoor. Kan me voorstellen wat er zou gebeuren als er een gasfornuis op een folder verschijnt...

 

Die associatie met de holocaust is zwaar overdreven. Dit is een top-actie. Heel veel respect vanuit mijn kant. De discussie over privacy mag van mij helemaal losbarsten. Het gaat echt de verkeerde kant op.

Interessante discussie: http://bit.ly/7tpjmE

Kijk ook op http://www.privacymatters.nl/ voor een interessante video over privacy.

En laat je stem horen via de petitie: http://www.hetnieuwerijk.nl

 

Wel een beetje lullig dat je voor zo'n petitie je voor & achternaam + email achter moet laten bij een nauwelijks te verifiëren organisatie, de mensen die achter deze actie staan zijn juist ook de types die daar niet van houden, wellicht zijn er daarom pas 3500 stemmen? Overigens ontbreekt (tenminste bij mij) op de folder het internetadres, best suf.

 

Waarom een vingerafdruk?
Een iris scan is een stuk beter, je kan namelijk niet overal je irisafdruk achterlaten. De enige reden dat de overheid wil is dat ze zo iedereen kunnen volgen.

 

Die vingerafdrukken op een chip in het paspoort is voor veel mensen niet eens het probleem. Het gaat om de kopie van die vingerafdrukken in een centrale database, zoals de Nederlandse regering bedacht heeft.

 

Ik vind het juist een goed verhaal, de vingerafdruk. Wat is het probleem? Als je niks te verbergen hebt, zal er ook niks gebeuren. Alsof al je gegevens op internet etc nu zo privé zijn. Als de nood aan de man is, ben je tegenwoordig binnen 2 minuten opgespoord, weten ze precies wat je die dag gegeten hebt en met wie je gepraat hebt. Heus.

 

Ben je een troll of ben je gewoon naïef?

 

Justitie heeft eerder bijvoorbeeld (valse) bagagelabels <a href="http://www.netwerk.tv/node/3402">als onweerlegbaar bewijs</a> opgevoerd bij een drugszaak. (En is nog steeds <a href="http://www.netwerk.tv/node/1918">niet overtuigd</a> van haar ongelijk.)

Wat denk je dat die doen als ze jouw (valse) vingerafdruk ergens tegenkomen?

 

Zelf heb ik na het zien van de film The Net zorgen over persoonlijke gegevens in (centrale) database.

In de film kunnen boeven toegang vinden in de database van een ziekenhuis. Zo vinden ze dat de patiënt allergisch is voor antibiotica. Even later zie je dat de gegevens bewust zijn gewijzigd. Een nietsvermoedende zuster/arts dient kort daarna antibiotica toe, met de dood tot gevolg.

http://www.moviemeter.nl/film/1047

Punt dat ik wil maken is dat oneigenlijk gebruik van (persoonlijke) gegevens desastreuze gevolgen kan hebben.

 

De staatssecretaris doet aangifte. Maar welke misdaad heeft zij dan gesignaleerd? Kritiek op een maatregel van de overheid? Smakeloosheid? Misleiding? Welk zinnig mens zou geloven dat de overheid het tatoeëren van je BSN op je arm aanbeveelt? Als mensen zich door deze folder laten misleiden, dan mag de overheid zich wel eens afvragen waar ze mee bezig is. Kennelijk zien burgers dan de overheid er toe in staat Holocaust-praktijken over te nemen.

 

Nieuwsbrief