Restaurant met uitzicht op industrie en hijskranen
Nieuws

Restaurant met uitzicht op industrie en hijskranen

donderdag 22 maart 2012 16:36

Restaurant Aan Zee ligt eenzaam op de Maasvlakte en is bijna zelfvoorzienend in energie- en waterhuishouding.


De lokatie is al reden genoeg om een bezoek aan Aan Zee te brengen. Het restaurant ligt bij Oostvoorne op de Maasvlakte en bereik je na kilometers rijden door rauwe industrie op kaal terrein. 's Avonds doet het laatste stuk van de met groene lampen verlichte route naar Aan Zee nog het meest denken aan een landingsbaan voor ufo's. En het gebouw ziet er dan ook buitenaards uit.

Bij nadere identificatie blijkt het gebouw van Emma architecten ook een uitkijktoren. Als een slakkenhuis krult een met hout afgetimmerde hellingbaan naar het hoogste punt, dat tevens dienst doet als schoorsteen en als luifel voor het onderliggende terras. Dat terras is zo breed dat het uitzicht biedt op het hele scala aan hijskranen en natuurgeweld.

Het dak is de trekker van Aan Zee. Het restaurant dat daaronder schuil gaat ligt ingebed in een duin en lijkt eruit naar boven te kruipen. "De bar en de leesbank lijken uit de grond te verrijzen", meldt Architectenweb. "In de toiletten staan rotsblokken waarop de bezoeker zijn handen kan wassen."

Omdat het gebouw ver van alle nutsvoorzieningen ligt, is het bijna zelfvoorzienend in energie- en waterhuishouding. "Een warmte- en koelsysteem op basis van aardbronnen en zonneboilers, en een natuurlijk convectiesysteem voor de ventilatie. Elektriciteit wordt opgewekt door windmolens en PV-cellen. Afvalwater wordt gezuiverd in een helofytenveld, waardoor geen rioolaansluiting benodigd is. Op een drinkwaterleiding en kabels voor elektra en data na, is het restaurant autarkisch." De koks koken aan houtgestookte open vuren en beschikken niet over energievretende apparaten als magnetrons en gasovens. Verder is het restaurant demontabel gebouwd zodat het bij een noodzakelijke ophoging van de duin kan worden ontmanteld en herbouwd.

Ingeborg blogt voor Bright.nl al sinds de start in oktober 2005. Haar specialiteiten zijn architectuur, stedenbouw, design en duurzaamheid.

Reacties

Klinkt intressant genoeg voor een bezoekje deze zomer!

 

En nog best betaalbaar. Leuke kaart en zelfs voor onze 'ik lust hier niks' kinderen gewoon een wit bolletje met pindakaas op de kaart.
Dit gaan we zeker deze zomer eens proberen

 

Zal vooral interessant zijn om te zien of ze op zo'n locatie "zelfvoorzienend" zijn in hun omzet... (als het nieuwe er een beetje af is)

 

Nieuwsbrief