Resultaat frequentieveiling: 3,8 miljard euro, Tele 2 enige nieuwkomer

Resultaat frequentieveiling: 3,8 miljard euro, Tele 2 enige nieuwkomer

14-12-2012 17:02 Laatste update: 28-04-2018 14:34

De frequentieveiling levert de staat 3,8 miljard euro op. Enige nieuwkomer is Tele2 dat een 4g-netwerk wil opzetten. 

De veiling van mobiele frequenties heeft 3,8 miljard euro opgeleverd. Dat is veel meer dan vooraf door de staat was verwacht. De minimumopbrengst van de veiling werd geschat op 470 miljoen euro. KPN, Vodafone, T-Mobile en nieuwkomer Tele 2 hebben vergunningen bemachtigd. Dit heeft het Agentschap Telecom van het ministerie van Economische Zaken vrijdag aan het eind van de middag bekendgemaakt. Minister Kamp zegt dat het geld naar de staatskas gaat. "Dankzij dit bedrag komen we iets minder tekort volgend jaar en dat is voor iedereen een goede zaak."

Gevolg van de frequentieverdeling is dat de vier bedrijven volgend jaar willen starten met eigen 4g-netwerken, de nieuwe generatie mobiel internet. De komst van 4g in Nederland liep door meermaals uitstel van de frequentieveiling vertraging op. De bedrijven gebruiken niet allemaal dezelfde frequenties voor 4g.

Tele 2 wil met twee vergunningen in de 800 Mhz-band een 4g-netwerk opzetten. Eerder kocht Tele2 al wat ruimte in de 2600 Mhz-band, dat ook voor 4g geschikt is, maar niet voor landelijke uitrol. "Tele2 gaat in Nederland een nieuw netwerk bouwen op basis van 4g-technologie", stelt het bedrijf vrijdag. Tele2 heeft al veel ervaring met 4g in Zweden, waar het al sinds 2010 een 4g-netwerk heeft." De 800 Mhz-band wordt echter door de iPhone 5 niet ondersteund.

Ook de drie huidige netwerkaanbieders KPN, T-Mobile en Vodafone hebben frequenties bemachtigd voor 3g en 4g, zodat huidige klanten geen hinder zullen ondervinden van de nieuwe vergunningen. Ze gaan in de loop van 2013 in en hebben een looptijd van 17 jaar. KPN en T-Mobile hebben 15 vergunningen binnengehaald, Vodafone 9 en Tele2 twee. Alle partijen willen ook 4g aanbieden.

T-Mobile meldt in een persbericht zes blokken te hebben gekocht in de 1800-band, waar de iPhone 5 wel mee werkt voor 4g. Vodafone en KPN hebben beiden vier blokken in de 1800-band bemachtigd. Tele2 betaalde 161 miljoen euro voor de twee vergunningen, T-Mobile telde 910 miljoen euro neer, en Vodafone en KPN betaalden allebei circa 1,4 miljard euro. Ook de combinatie Ziggo-UPC zou hebben meegedaan aan de veiling, maar de kabelaars hebben samen niet genoeg geboden. De umts-veiling in 2000 leverde bijna 6 miljard gulden op. Omgerekend is de huidige veiling dus lucratiever geworden.

De politiek hoopt dat de veiling van de frequenties leidt tot meer concurrentie op de telecommarkt. Met de komst van Tele2 lijkt dat inderdaad het geval. Zie ook de Uitlegparty over de frequentieveiling.