Rotterdammers zien dingen die er niet zijn
Nieuws

Rotterdammers zien dingen die er niet zijn

vrijdag 02 juli 2010 13:10

Een nieuwe 3D-applicatie laat de stad door je mobieltje zien zoals hij vroeger was en zoals hij gaat worden.

Rotterdam is wereldwijd de eerste stad die in UAR (urban augmented reality) beschikbaar is. Op het scherm van je telefoon kun je vanuit verschillende hoeken zien hoe een alternatief ontwerp voor de Euromast er in de echte omgeving uit zou hebben gezien. Of bekijk het komende centraal station, om de ergernis aan de jarenlange bouwput wat te verzachten. UAR geeft aan de hand van tekst, beeld, archiefmateriaal en film, informatie over hoe de stad wordt, was of had kunnen zijn.

Nee, UAR is niet gewoon een nieuwe laag in de mobiele app Layar. Het Nederlands Architectuur instituut en IN10 communicatie bouwden UAR ook als losstaande applicatie. 'In de Layar-browser zitten honderden, wereldwijde Layars waarin het niet gemakkelijk is om zichtbaar te zijn,' zegt Jacco Ouwerkerk van IN10. Dat vinden wij van Bright nou ook, want hoe magisch het ook is om te zien waar dat vliegtuig vandaan komt en wat dat huis kost, verder dan om te verbazen hebben wij Layar nog niet gebruikt. Layar lijkt nog te omslachtig.

Met de mensen van Layar zelf is de Layar-techniek gebruikt in een eigen app voor iPhone met kompas en Android. Voordeel is ook dat je foto’s, tekeningen, maquettes, biografieen en achtergronden ook thuis of in de trein kunt raadplegen. '30 Modellen in 3D is een ongekend aantal voor Layar,' aldus Ouwerkerk. Deze zijn gemodelleerd naar NAi archiefmateriaal of op beschikbaar gestelde tekeningen/modellen van architectenbureaus.

Vooral in museumland zal deze applicatie niet onopgemerkt blijven: UAR presenteert 's werelds grootste architectuurcollectie buiten de muren van het museum, op de plek die relevant is, midden in de stad. Ole Bouman (directeur NAi) 'Met UAR wil het NAi het museum mobiel maken. Met UAR kan het NAi je gids door de stad zijn.'

 

Of de kritiek op de nog te bouwen markthal van MVRDV terecht is? Kijk zelf en oordeel of het machtig mooi of mastodont is.

Ingeborg blogt voor Bright.nl al sinds de start in oktober 2005. Haar specialiteiten zijn architectuur, stedenbouw, design en duurzaamheid.

Reacties

Nice! Ik gebruik ook al de rotterdam culture layar, voor cultuur in de stad! (zoek op Rotterdam culture) -> http://agenda.wormweb.nl/nieuws.php?request=nieuws&id=368

 

Voor alle duidelijkheid: UAR is wel degelijk (ook) een layer binnen Layar. NAi kiest voor maximaal bereik door zowel een eigen app te hebben als een layer binnen de Layar browser.

De standalone Android app werkt mbt een 'intent' (=directe deeplink) naar de UAR layer binnen de Layar browser.

De content kan zo op diverse manieren benaderd worden: via de standalone apps in de app store en Android Market, via de Layar catalog en via Layar Stream. Stream levert een overzicht van alle objecten uit alle layers die relevant zijn voor jouw locatie/ context.

Dus zelfs zonder te weten dat er iets als UAR bestaat, kun je het wel tegenkomen als je in de buurt bent.

Het NAi verwacht, net als wij, dat de prachtige objecten binnen UAR uiteindelijk het meest via Layar Stream benaderd zullen worden, gezien het enorme bereik van Layar. Op 1 op 3 nieuwe 'AR capable' smartphones zal Layar voorgeinstalleerd worden, in 2011 zal Layar zelfs door 3 van de 4 nieuwe smartphones worden ondersteund.

Stream is momenteel alleen nog op Android beschikbaaar, binnen een paar weken eveneens op iPhone.

@Ingeborg: het klopt dat (alle) Augmented Reality nog vaak een 'gimmick' is - maar wij zien het snel onderdeel van het dagelijks leven worden. Je weet ons wel te vinden als je meer wilt weten.

 

Het zou handig zijn als de app ook te vinden is in de appstore. De link op de NaI site leidt ook naar niets.

 
Bij deze: http://itunes.apple.com/nl/app/uar/id371459375?mt=8
 

App prima te vinden op Market van Android!

 

Ook in de app store prima te vinden (zoek op UAR). Ook app store button op nai.nl/uar werkt.

 

Ben ik de enige die een kompas heeft dat zo crap is dat je weinig met dit soort apps kunt doen? Resetten, calibreren, maakt allemaal geen hol uit. Alles zwabbert bij mij van hot naar her op de iPhone. :-(

 

Jammer zoeken op UAR levert niks. De link op de site geeft: Uw aanvraag kon niet worden voltooid.

 

Claire, je verhaal is veel te lang en ontzettend saai....ik was al na 5 zinnen afgehaakt! Overigens alleen Android als fullapp stelt me diep teleur....Android sucks!

 
afbeelding van Ingeborg van Lieshout
@Moredaan: de standalone app is voor Iphone en Android, daarnaast kun je in de app Layar de laag UAR zien.
 
afbeelding van Ingeborg van Lieshout
deze link voor iPhone werkt bij mij: http://ax.itunes.apple.com/nl/app/uar/id371459375?mt=8#
 

UAR beloopt twee routes; de content is voor de iPhone beschikbaar in een volledig zelfstandige app en daarnaast voor iPhone en Android via Layar. Layar heeft een groot bereik en dat is uiteraard interessant voor ons; tegelijkertijd heeft de standalone-app ook voordelen, zoals een interface die is afgestemd op precies onze content. Zo hebben wij in onze iPhone-app knopjes ingebouwd waarmee je kunt schakelen tussen verleden en toekomst. In Layar zit die functionaliteit ook, maar dan via de filter-settings. Content is hetzelfde; gebruik net iets anders.
Van gebruikers horen wij heel graag wat hen het best bevalt.

Ferry Piekart
Curator UAR

 

Weer aan het navelstaren? Of is dit een 'advertorial'. Het valt wel een beetje op hoor; dat gepush van Layer. Al is de intensiteit wel taanende en ik denk dat 'het publiek' zoals eerder omschreven het nieuwigheidje ook wel een beetje gezien heeft. De wereld draait door zou ik maar zeggen

 
afbeelding van Ingeborg van Lieshout
@weer aan het navelstaren: Weer aan het zoeken naar complotten? Een advertentietekst is altijd duidelijk herkenbaar aan de kop "Promotion". Ik ben juist, net als jij, behoorlijk kritisch naar Layar toe.
 

Flikker op met je iPad!

 

Nieuwsbrief